Το μέλλον των αυτοκινήτων είναι ένας εφιάλτης συνδρομών

Θα πληρώνουμε για…DLCs
16 Ιουλίου 2022 10:08
Το μέλλον των αυτοκινήτων είναι ένας εφιάλτης συνδρομών

Οι έξυπνες τεχνολογίες κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται πως βρήκαν ένα νέο τρόπο για μεγαλύτερα κέρδη. Παίρνοντας μάλλον παράδειγμα από την gaming βιομηχανία, προσφέρουν “DLCs” επί πληρωμή για περισσότερα χαρακτηριστικά μετά την αγορά το οχήματος. Και δε μιλάμε για εκδόσεις μοντέλων όπου μπορείς να ξεκινήσεις από τη φθηνότερη βασική έκδοση και να προσθέσεις στην παραγγελία ζάντες αλουμινίου, θερμαινόμενα καθίσματα κλπ. για να ανέβει η τιμή του. Όλα τα νέα χαρακτηριστικά έρχονται προεγκατεστημένα στο αυτοκίνητο και για να τα “ξεκλειδώσεις” πρέπει να τα πληρώσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα αυτό της BMW, η οποία προσφέρει μηνιαία συνδρομή $18 για χαρακτηριστικά όπως θερμαινόμενα καθίσματα, $12 για θέρμανση τιμονιού, $30 για ειδοποιήσεις από κάμερες ασφαλείας και άλλα. Όλα αυτά, υπάρχουν ήδη στο αυτοκίνητο αλλά θα πρέπει να τα πληρώσεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Και φυσικά η BMW δεν είναι η μόνη, αφού παρόμοια στρατηγική ξεκίνησαν να ακολουθούν και οι VW, Toyota, Audi, Porsche και Tesla, με κάθε μία να διαθέτει συνδρομητικά πακέτα για διάφορες επιπλέον λειτουργίες, μερικές από τις οποίες ορίζουν ακόμα και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μόνο το 25% των υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ετήσια ή μηνιαία συνδρομή για να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ασφαλείας, επιδόσεων ή άνεσης. Τα περισσότερα πακέτα μέχρι τώρα εφαρμόζονται σε ακριβά μοντέλα, αλλά οι αναλυτές είναι σίγουροι πως θα έρθουν και στα μοντέλα μαζικής παραγωγής και θα γίνουν mainstream.

Μόνο η General Motors πέρυσι κέρδισε πάνω από $2 δισεκατομμύρια από συνδρομητικά πακέτα, ενώ αναμένει να φτάσει τα $25 δις μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό θα την τοποθετήσει ουσιαστικά δίπλα στο Netflix και στο Spotify όσον αφορά τα κέρδη.

Η έρευνά μας έχει δείξει πως με το σωστό συνδυασμό προσφορών, οι πελάτες μας είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν $135 το μήνα κατά μέσο όρο για προϊόντα και υπηρεσίες. – Alan Wexler, Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης GM

Πρακτικά, οδεύουμε σε ένα μέλλον στο οποίο οι κάτοχοι θα πληρώνουν για να αφαιρέσουν ένα software εμπόδιο για να χρησιμοποιήσουν ένα χαρακτηριστικό το οποίο υπάρχει ήδη στο όχημά τους. Ταυτόχρονα, τα αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά από ποτέ, με τη μέση τιμή στις ΗΠΑ να κυμαίνεται για πρώτη φορά στα $48.000 αυτό το μήνα, ενώ η μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τις τιμές.

Εσείς θα πληρώνατε μία συνδρομή για περισσότερα άλογα, θερμαινόμενα καθίσματα ή ειδοποιήσεις για την κίνηση στους δρόμους;