Οι gamers επιδεικνύουν ανώτερη ικανότητα λήψης αποφάσεων

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia αποκαλύπτει
15 Ιουλίου 2022 15:01
Οι gamers επιδεικνύουν ανώτερη ικανότητα λήψης αποφάσεων

Μια αποκαλυπτική έρευνα έκανε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Georgia των ΗΠΑ, η οποία σχετίζεται με τα βιντεοπαιχνίδια και τη λειτουργεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroimage: Reports. 

Στο πείραμα που διεξήγαγαν χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο (fMRI) για να μελετήσουν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων που έπαιζαν συχνά βιντεοπαιχνίδια. 

Η έρευνα έδειξε πως οι συχνοί gamers έχουν "ανώτερες αισθητικοκινητικές ικανότητες λήψης αποφάσεων" και ενισχυμένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου, σε σύγκριση με άτομα που δεν έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Η μελέτη εξέτασε 47 νεαρούς ενήλικες συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 28 θεωρήθηκαν τακτικοί παίκτες βιντεοπαιχνιδιών και οι 19 ως μη παίκτες.

Στους συμμετέχοντες που μπήκαν στον τομογράφο είχαν μπροστά τους έναν καθρέφτη που έπρεπε να βλέπουν οπτικά συνθήματα και εντολές, τα οποία ακολουθούνταν από κινούμενες κουκκίδες στην οθόνη. Τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί, είτε στο αριστερό είτε στο δεξί τους χέρι, για να υποδείξουν προς ποια κατεύθυνση είδαν τις τελείες να κινούνται ή να μην πατήσουν κουμπί αν δεν υπήρχε κίνηση.

Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών είχαν ταχύτερες και ακριβέστερες απαντήσεις που συσχετίζονταν με αυξημένη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Τόσο η ταχύτητα όσο και η ακρίβεια ήταν αισθητά καλύτερες, χωρίς να υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ των δύο.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται το εξής: 

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το gaming ενισχύει ενδεχομένως αρκετές από τις υποδιαδικασίες για την αίσθηση, την αντίληψη και την αντιστοίχιση σε δράση, ώστε να βελτιωθούν οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων. Τα ευρήματα αυτά αρχίζουν να φωτίζουν τον τρόπο με τον οποίο το να παίζει κανείς βιντεοπαιχνίδια μεταβάλλει τον εγκέφαλο προκειμένου να βελτιώσει την απόδοση των καθηκόντων και τις πιθανές επιπτώσεις τους για την αύξηση της ειδικής για τα καθήκοντα δραστηριότητας"