Έτσι βλέπει το James Webb τον Δία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πήρε φόρα το JWST
14 Ιουλίου 2022 10:11
Έτσι βλέπει το James Webb τον Δία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μετά τις πρώτες εικόνες από τα βάθη του σύμπαντος που ενθουσίασαν όλο τον πλανήτη, το James Webb Space Telescope έστρεψε τις κάμερές του μέσα στο Ηλιακό μας σύστημα και αποκάλυψε τον Δία όπως δεν τον έχουμε δει ξανά. Οι δύο εικόνες που αποκαλύφθηκαν στην αναφορά επιδόσεων του JWST, απεικονίζουν τον Δία, τους δακτυλίους του και τρεις από τους δορυφόρους του, την Ευρώπη, την Θήβη και την Μήτις. Μάλιστα διακρίνεται και η σκιά της Ευρώπης στα δεξιά της πρώτης εικόνας, λίγο αριστερά από την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του πλανήτη.

Οι εικόνες καταγράφηκαν από την Near-Infrared Camera (NIRCam) του James Webb με δύο διαφορετικά φίλτρα που διαχωρίζουν τα μήκη κύματος του φωτός.

Το να παρατηρήσουμε το φωτεινό πλανήτη και τους δορυφόρους και τους δακτύλιους, υποτίθεται πως θα ήταν δύσκολο εξαιτίας της διάθλασης του φωτός που μπορεί να επηρέαζε τα όργανα, αλλά και τον ευαίσθητο αισθητήρα πλοήγησης ο οποίος πρέπει να παρακολουθεί τα άστρα-οδηγούς κοντά στο φωτεινό πλανήτη. Οι παρατηρήσεις επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες πως τα άστρα-οδηγοί λειτουργούν επιτυχώς, αρκεί ο Δίας να βρίσκεται τουλάχιστον 140” μακριά από το FGS, όπως είδαμε και στα μοντέλα πριν την πτήση.

Καλά νέα λοιπόν για το James Webb, το οποίο πέρα από τα βάθη του διαστήματος είναι ικανό να ανιχνεύει μέχρι και κομήτες. Σύμφωνα με την αναφορά μάλιστα, οι επιδόσεις του JWST είναι καλύτερες από αυτές που περιμέναμε.

Μετά από έξι μήνες δοκιμών, το συμπέρασμα έχει ως εξής: Το JWST είναι πλήρως ικανό να κάνει τις ανακαλύψεις για τις οποίες κατασκευάστηκε. Σκοπός του είναι να παρέχει σημαντικές πληροφορίες στην κατανόησή μας για το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, των άστρων και των πλανητικών συστημάτων. Τώρα ξέρουμε με βεβαιότητα πως θα το κάνει αυτό.