Ένας από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη Γη

Η ανακοίνωση της ESA
12 Ιουλίου 2022 11:10
Ένας από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για τη Γη

Η ικανότητά μας ανίχνευσης αστεροειδών που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στη Γη έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και οι πιθανότητες να εμφανιστεί κάποιος αστεροειδής από το πουθενά και να εξαφανίσει την ανθρωπότητα έχουν μειωθεί πολύ. Μικρότεροι όμως μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά και στην κορυφή της λίστας μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ο αστεροειδής 2021 QM1.

Ανιχνεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2021 από το παρατηρητήριο του Mount Lemmon και ήταν ένας από τους δεκάδες που ανακαλύφθηκαν εκείνο το βράδυ. Μετέπειτα παρατηρήσεις ανησύχησαν τους επιστήμονες, αφού τον έβαζαν σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη το 2052.

Ο αστεροειδής έχει διάμετρο 50 μέτρων και αν έφτανε στη Γη η ενέργεια που θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα σε ύψος 9 χιλιομέτρων, θα ήταν ίση με 6 μεγατόνους TNT ή 400 φορές η ισχύς της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα.

Όταν λοιπόν ο αστεροειδής κρύφτηκε πίσω από τον Ήλιο, κάνοντας τις παρατηρήσεις αδύνατες, οι αστρονόμοι ανησύχησαν ακόμα παραπάνω.

Ευτυχώς όμως, με την επανεμφάνισή του τον στόχευσαν με το Very Large Telescope, το καλύτερο όπλο της ανθρωπότητας στον εντοπισμό αστεροειδών. Οι νέοι υπολογισμοί λοιπόν δείχνουν μηδενικές πιθανότητες για τον 2021 QM1 να συγκρουστεί με τη Γη.

Το ερώτημα παραμένει όμως. Τι θα κάνουμε αν όντως βρούμε κάποιον αστεροειδή που είναι σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη;