Ανακαλύψαμε μέρος του φλοιού της Γης ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών

Τα λέιζερ στην υπηρεσία της γεωλογίας
10 Ιουλίου 2022 11:06
Ανακαλύψαμε μέρος του φλοιού της Γης ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών

Το να βρούμε πραγματικά στοιχεία για το φλοιό της Γης απαιτεί συνήθως τα τρυπήσουμε την επιφάνεια και η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να φτάσουμε μόνο σε μερικά χιλιόμετρα βάθος. Ωστόσο, επιστήμονες στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν laser λεπτότερο από το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας για να μελετήσουν ένα κομμάτι φλοιού στο μέγεθος της Ιρλανδίας, ηλικίας 4 δισεκατομμυρίων ετών! Το κομμάτι αυτό βρίσκεται στη δυτική Αυστραλία και επηρεάζει τη γεωλογική εξέλιξη της περιοχής, ενώ μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες για τη διαδικασία που έλαβε χώρα στη Γη που επέτρεψε τελικά την ανάπτυξη ζωής.

Η σύγκριση των δεδομένων δείχνει μία σημαντική αλλαγή στην εξέλιξη της Γης πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια, με τη βροχή μετεωριτών να κοπάζει, το φλοιό να σταθεροποιείται και τη ζωή στη Γη να αρχίζει να αναπτύσσεται.

Όπως καταλαβαίνετε, μετά από 4 δισεκατομμύρια χρόνια δεν έχουν απομείνει πολλά κομμάτια του φλοιού της Γης ανέπαφα, κάτι που κάνει ανεκτίμητη τη συγκεκριμένη έρευνα ανοίγοντας ένα παράθυρο στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη. Το λέιζερ στόχευσε κόκκους ζιρκονίου και σε συνδυασμό με φασματογραφία πλάσματος, επέτρεψε στους επιστήμονες να χρονολογήσουν τα δείγματα και να τα συγκρίνουν με άλλα. Εντόπισαν έτσι 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρωτο-φλοιού.

Τα άκρα του αρχαίου κομματιού φλοιού φαίνεται να ορίζονται από φλοιακά όρια. Αναγνωρίζοντας αυτά τα αρχαία απομεινάρια του φλοιού, θα μας βοηθήσει να βελτιστοποιήσουμε μελλοντικά τη βιώσιμη εξερεύνηση για πόρους.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας θα φανούν χρήσιμα σε επιστήμονες που μελετούν άλλους πλανήτες, επιτρέποντάς τους να καταλάβουν πώς σχηματίστηκαν ή ακόμα και πώς η οποιαδήποτε εξωγήινη ζωή μπόρεσε να αναπτυχθεί σε αυτούς.

Η μελέτη του παρελθόντος της Γης δεν είναι εύκολη, δεδομένων των τεράστιων χρονικών περιόδων, αλλά είναι πρωταρχικής σημασίας για την κατανόηση της ζωής στη Γη και για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Terra Nova.

Tags: