Η πολιτική του πολέμου στην Ουκρανία δυστυχώς μεταφέρεται και στο διάστημα

Διχάζεται ο ISS
09 Ιουλίου 2022 10:58
Η πολιτική του πολέμου στην Ουκρανία δυστυχώς μεταφέρεται και στο διάστημα

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να συνεχίζεται στο έδαφος, το διάστημα όμως και συγκεκριμένα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είχε παραμείνει ουδέτερος για χάρη της επιστήμης, με Αμερικανούς αστροναύτες και Ρώσους κοσμοναύτες να συνεχίζουν τη συνεργασία τους. Ωστόσο φαίνεται πως η πολιτική επεκτάθηκε και στον ISS, αφού Ρώσοι κοσμοναύτες ανάρτησαν φωτογραφίες κρατώντας σημαίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στον επίσημο λογαριασμό της Roscosmos στο Telegram, γιορτάζοντας την “ημέρα απελευθέρωσης σε Γη και διάστημα”. Φυσικά δεν είναι τυχαία η μέρα δημοσιοποίησης αφού έγινε την 4η Ιουλίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Αμερικανών.

Η ενέργεια προκάλεσε την άμεση αντίδραση της NASA.

Η NASA κατακρίνει εντόνως τη χρήση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού από τη Ρωσία για πολιτικούς σκοπούς για να υποστηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, πράξη που είναι θεμελιωδώς αντίθετη με την πρωταρχική λειτουργία του σταθμού ανάμεσα στους 15 διεθνείς εταίρους για να προωθήσει την επιστήμη και την ανάπτυξη της τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς.

Πρόκειται για μία σπάνια δήλωση από τη NASA, αφού παρά την ολοένα και αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ο ISS παρέμενε αμέτοχος, με NASA και Roscosmos να συνεχίζουν τις εργασίες τους στο σταθμό και τους αστροναύτες να διατηρούν τις σχέσεις τους σε πολύ καλό επίπεδο. Συνεχίζουν να συνεργάζονται για τις αλλαγές των πληρωμάτων στον ISS, με Ρώσο κοσμοναύτη να μεταφέρεται το Σεπτέμβριο με το Crew Dragon της SpaceX και Αμερικανό αστροναύτη να μεταφέρεται με Soyuz.

Παρόλα αυτά, στο διάστημα, έχουμε μία συνεργασία με τους Ρώσους φίλους μας, τους συναδέλφους μας. Η επαγγελματική συνεργασία μεταξύ αστροναυτών και κοσμοναυτών δεν έχει χάσει στο ελάχιστο. – Δήλωση διοικητή NASA το Μάρτιο