Ερευνητές έφτιαξαν «Δημοκρατική AI» που μπορεί να μοιράσει δικαιότερα τον πλούτο

Και να σχεδιάσει οικονομικές πολιτικές
05 Ιουλίου 2022 19:22
Ερευνητές έφτιαξαν «Δημοκρατική AI» που μπορεί να μοιράσει δικαιότερα τον πλούτο

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Human Behaviour, ερευνητές της DeepMind, μια βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στην Google, δημιούργησαν τη λεγόμενη «Δημοκρατική AI». Αυτή, χρησιμοποιώντας ενισχυτική μάθηση (reinforcement learning), κατάφερε να σχεδιάσει έναν κοινωνικό μηχανισμό που προτιμήθηκε κατά πλειοψηφία από τους ανθρώπους. Μάλιστα, ο deep learning αλγόριθμος ανέλαβε μεταξύ άλλων και την αναδιανομή πλούτου.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο απώτερος στόχος της έρευνας της τεχνητής νοημοσύνης είναι θεωρητικά η δημιουργία τεχνολογιών που ωφελούν τους ανθρώπους — από τη βοήθεια στις καθημερινές εργασίες έως την αντιμετώπιση μεγάλων υπαρξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Έτσι, τα machine learning συστήματα έχουν λύσει ήδη σημαντικά προβλήματα στη βιοϊατρική, ενώ έχουν βοηθήσει και στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Ωστόσο, ένα ανεξερεύνητο σύνορο, σύμφωνα πάντα με την ερευνητική ομάδα, ήταν η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους ανθρώπους με το σχεδιασμό κοινωνιών που είναι πιο δίκαιες και ευημερούσες.

Εκεί εστίασε, λοιπόν, τις προσπάθειές της η DeepMind.

Στα οικονομικά και τη θεωρία παιγνίων, το πεδίο γνωστό ως «Σχεδιασμός Μηχανισμών» μελετά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ελεγχθεί βέλτιστα η ροή του πλούτου, των πληροφοριών ή της δύναμης, μεταξύ παραγόντων που έχουν κίνητρα για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου. Ασχολείται για παράδειγμα με τη διαχείριση των αγορών, τον καθορισμό των φόρων, μέχρι και με τη συγκέντρωση των ψήφων σε εκλογές. Η ομάδα, λοιπόν, θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα αν ένας deep reinforcement learning (RL) αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάσει έναν οικονομικό μηχανισμό που προτιμάται από ομάδες ανθρώπων με κίνητρα.

Κάπως έτσι προέκυψε η «Δημοκρατική AI», η οποία κατάφερε το εξής:

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων συμμετείχε σε ένα διαδικτυακό επενδυτικό παιχνίδι, το οποίο περιελάβανε την εξής απόφαση για τον κάθε παίκτη: Να κρατήσει για τον εαυτού του ένα χρηματικό έπαθλο ή να το μοιράσει με τους υπόλοιπους για ένα συλλογικό όφελος. Στη συνέχεια τα κοινά χρήματα επιστράφηκαν στους παίκτες με δύο διαφορετικούς μηχανισμούς αναδιανομής, ο ένας είχε σχεδιαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη και ο άλλος από ανθρώπους. Η «Δημοκρατική AI» ανακάλυψε έναν μηχανισμό που διόρθωνε την αρχική ανισορροπία του πλούτου, επέβαλε κυρώσεις σε αυτούς που κυνηγούσαν το όφελος εις βάρος των άλλων και στο τέλος προτιμήθηκε από τους παίκτες, αφού κέρδισε με πλειοψηφία σε σχετική ψηφοφορία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η «Δημοκρατική AI» είναι μια απόδειξη της ιδέας πως με τη χρήση AI μπορούν να υπάρξουν καινοτομίες όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται, με στόχο πάντα την μεγαλύτερη συνολική αξία.

Βέβαια, μιας και το σενάριο δημιουργίας πολιτικών και οικονομικών κανονισμών από τεχνητή νοημοσύνη ίσως να μοιάζει κάπως δυστοπικό για πολλούς, οι ερευνητές επισήμαναν:

Τονίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας δεν υποδηλώνουν ότι υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας «AI κυβέρνησης», με την οποία αυτόνομοι πράκτορες θα παίρνουν πολιτικές αποφάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Βλέπουμε τη «Δημοκρατική AI» ως μια μεθοδολογία έρευνας για το σχεδιασμό δυνητικά επωφελών μηχανισμών και όχι ως μια συνταγή για την ένταξη της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια σφαίρα.

Η έρευνα έχει τίτλο 'Human-centred mechanism design with Democratic AI' και δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου. Μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.