Sponsored By Huawei

MatePad Paper: Το e-ink pad της HUAWEI με λειτουργίες tablet

Αλλάζει την εμπειρία
07 Ιουλίου 2022 08:00
MatePad Paper: Το e-ink pad της HUAWEI με λειτουργίες tablet

Τα e-ink tablets υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό στην αγορά, συνήθως όμως περιορίζονται στην καταγραφή σημειώσεων και στην ανάγνωση βιβλίων. Για όσους δε γνωρίζουν, οι οθόνες ηλεκτρονικού μελανιού προσομοιώνουν την αίσθηση του χαρτιού. Μικροσκοπικές κάψουλες με πάχος όσο μία ανθρώπινη τρίχα, αιωρούνται σε ένα υγρό το οποίο βρίσκεται μέσα στην οθόνη και περιέχουν θετικά φορτισμένα λευκά σωματίδια και αρνητικά φορτισμένα μαύρα σωματίδια. Η εφαρμογή αρνητικού ηλεκτρικού πεδίου φέρνει τα λευκά σωματίδια στην επιφάνεια και αντίστροφα. Εφαρμόζοντας διαφορετικά πεδία σε διαφορετικά κομμάτια της οθόνης, μπορεί να παραχθεί ένα μονοχρωματικό κείμενο στην οθόνη. Οι e-ink οθόνες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τις παραδοσιακές LCD και είναι ευχάριστες στο μάτι, όπως όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο.

Η HUAWEI όμως αποκάλυψε πρόσφατα το νέο MatePad Paper, ένα e-ink tablet το οποίο πέρα από ένα παραδοσιακό e-reader αποτελεί και κάτι πολύ γνώριμο σε ένα κανονικό tablet. Αρχικά, η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ υψηλή για τα e-ink tablets του είδους. Η 10.3 ιντσών οθόνη του καταλαμβάνει το 86.3% της μπροστινής επιφάνειας, αφήνοντας μία “λαβή” στα αριστερά για άνετο κράτημα, ενώ το βάρος του είναι μόλις 360 γραμμάρια και ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλη την επιφάνειά του.

Η μονοχρωματική οθόνη του έχει λάβει πρώτη τη διάκριση TUV Rheinland Paper Like ως η καλύτερη οθόνη που προσομοιώνει την ανάγνωση από βιβλίο. Ο ρυθμός ανανέωσης ρυθμίζεται αυτόματα ανάλογα το περιεχόμενο, για ομαλή και καθαρή εμπειρία ανάγνωσης. Ωστόσο μην περιμένετε επιδόσεις κανονικού tablet καθώς υπάρχει κάποιο lag, όπως και σε όλες τις οθόνες αυτού του τύπου. Η οθόνη είναι από default χωρίς φωτισμό, διαθέτει όμως και δύο προεπιλεγμένα επίπεδα φωτεινότητας ή μία custom επιλογή για να τη ρυθμίσετε στην αρεσκεία σας τις νυχτερινές ώρες.

Το HarmonyOS 2 που τρέχει, προσφέρει πληθώρα λειτουργιών, όπως widgets στην κεντρική οθόνη για να έχετε άμεσα μπροστά σας το καθημερινό πρόγραμμα, emails, σημειώσεις και βιβλία. Το multitasking είναι απλό στη χρήση, απλά σέρνοντας προς κάτω από την πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης.

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο φυσικά, παίζει το HUAWEI M-Pencil δεύτερης γενιάς με 4.096 σημεία πίεσης το οποίο εφαρμόζει μαγνητικά στο πλαίσιο του MatePad Paper, για να μην ανησυχείτε μήπως το χάσετε. Τα 26ms ανταπόκρισης της οθόνης προσφέρουν μία εμπειρία γραφής που μοιάζει εντυπωσιακά με γραφή σε χαρτί. Μπορείτε να σημειώσετε κάτι που θέλετε στο έγγραφο που διαβάζετε, να μετατρέψετε χειρόγραφο κείμενο σε ψηφιακούς χαρακτήρες, να το μεταφράσετε αυτόματα σε άλλη γλώσσα (ακόμα και ολόκληρα βιβλία) ή ακόμα και να κρυπτογραφήσετε τις σημειώσεις σας οι οποίες θα ανοίγουν μόνο με το δακτυλικό σας αποτύπωμα, αγγίζοντας το power button.

Πέρα όμως από τις χειρόγραφες σημειώσεις, τα τέσσερα μικρόφωνα του MatePad Paper μπορούν να καταγράψουν και ηχητικές σημειώσεις, ταυτόχρονα με τις χειρόγραφες, ενώ μπορείτε να μαρκάρετε κάθε σημείωση με την ακριβή αναφορά της στο ηχητικό αρχείο.

Φυσικά, μπορείτε να διαλέξετε μεταξύ μίας πληθώρας βιβλίων όλων των ειδών για να διαβάσετε, ενώ μπορείτε να ακούσετε με άνεση και audio books χάρη στα δύο ηχεία του MatePad Paper.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά έχουμε τον Kirin 820E με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου. Διαθέτει γρήγορο Wi-Fi 6+ σύνδεση στα 2.4 και 5GHz, Bluetooth 5.2 και USB-C θύρα για τη φόρτιση ή τη μεταφορά αρχείων.

Η μπαταρία των 3.625mAh διαρκεί για 28 μέρες σε standby, ενώ μόλις 1.5 ώρα γρήγορης φόρτισης 22.5W αρκεί για έξι ημέρες χρήσης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η συνεργασία με κινητά τηλέφωνα ή laptops της HUAWEI είναι απροβλημάτιστη και το περιεχόμενο μπορεί να μεταφερθεί άμεσα από τη μία οθόνη στην άλλη.

Το HUAWEI MatePad Paper, σίγουρα δεν είναι για όλους. Απευθύνεται σε μία ιδιαίτερη αγορά, φοιτητές ή επαγγελματίες που θέλουν έναν αξιόπιστο σύντροφο για τις καθημερινές τους εργασίες, να κρατούν σημειώσεις, να στέλνουν mail, να σχεδιάζουν, να διαβάζουν βιβλία, να ακούν audio books και να μην ανησυχούν για την μπαταρία. Θεωρώ πως σε αυτήν την κατηγορία e-ink tablets, η HUAWEI έχει κάνει κίνηση ματ και αξίζει την προσοχή σας. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για διαθεσιμότητα, ελπίζουμε όμως να έρθει σύντομα στην ελληνική αγορά.

Tags: