Τα παράθυρα του μέλλοντος θα μπορούν να παράγουν ηλιακή ενέργεια και είναι ήδη εδώ (ΦΩΤΟ)

Ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία έκανε ένα σημαντικό βήμα εμπρός στην τεχνολογία αυτή
05 Ιουλίου 2022 18:10
Τα παράθυρα του μέλλοντος θα μπορούν να παράγουν ηλιακή ενέργεια και είναι ήδη εδώ (ΦΩΤΟ)

Φαντάζεστε στο μέλλον να έχουμε παράθυρα στα σπίτια μας τα οποία θα αποθηκεύουν ηλιακή ενέργεια; Αυτό ακριβώς φαίνεται να υλοποιεί καλύτερα στην πράξη μια ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία.  

Μια νέα ανακάλυψη στα ημιδιαφανή ηλιακά κύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη απόδοση μετατροπής ορατού φωτός από κάθε άλλο πρωτότυπο που κατασκεύασε.  

Τα ηλιακά παράθυρα χρησιμοποιούν ημιδιαφανή ηλιακά κύτταρα για να αντικαταστήσουν τα κανονικά τζάμια παραθύρων, επιτρέποντας στο φως να περάσει ενώ παράγουν ενέργεια, η οποία θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει στην τροφοδοσία τεράστιων κατασκευών, όπως οι ουρανοξύστες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash και τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO) δημιούργησαν ένα νέο ηλιακό κύτταρο που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια με 15.5% απόδοση, ενώ αφήνει το 20,7% του φωτός να περάσει. Αυτό σημαίνει ότι έκανε ένα βήμα πιο κοντά σε παράθυρα, τα οποία και θα αποθηκεύουν ενέργεια και δε θα εμποδίζουν την ορατότητα στο σπίτι σας. 

Παλιότερα η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο, που ναι μεν είχε παραπάνω απόδοση στο 17%, αλλά η ορατότητα ήταν μειωμένη στο 10%, κάτι που δεν ήταν βιώσιμο στην πράξη. 

Επίσης, η ομάδα έχει αναπτύξει ένα δεύτερο πρωτότυπο ημιδιαφανές ηλιακό κύτταρο, με 4,1% απόδοση μετατροπής ισχύος και 52,4% ορατή μετάδοση, παρέχοντας μια δεύτερη λύση για τη διεύρυνση των πιθανών εφαρμογών στον πραγματικό κόσμο.