Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει άλλη μία παράξενη ομοιότητα με τη Γη

Μία από τις πολλές
04 Ιουλίου 2022 10:41
Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει άλλη μία παράξενη ομοιότητα με τη Γη

Ο τεράστιος δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος του Ηλιακού συστήματος, ενώ το μέγεθός του ξεπερνά ακόμα και τον πλανήτη Ερμή. Είναι το μόνο ουράνιο σώμα που ξέρουμε, που διαθέτει υγρό στην επιφάνειά του. Ποτάμια, λίμνες και θάλασσες, όχι νερού σε υγρή μορφή αλλά υγρών υδρογονανθράκων όπως μεθάνιο και αιθάνιο. Όπως και η Γη, διαθέτει και αυτός σύννεφα που φέρνουν αυτά τα στοιχεία στην επιφάνεια μέσω της βροχής.

Επιστήμονες εντόπισαν μία ακόμα ομοιότητα με τη Γη, όπως η δημιουργία αμμόλοφων. Στη Γη τα ιζήματα που δημιουργούν τους αμμόλοφους αποτελούνται από ανόργανα συστατικά, στον Τιτάνα όμως από οργανικά.

Τα ιζήματα από το δορυφόρο του Κρόνου αποτελούνται κυρίως από μηχανικά ασθενείς οργανικούς κόκκους που είναι ευαίσθητοι στη διάβρωση. Καθώς ο αέρας μεταφέρει τους κόκκους, αυτοί συγκρούονται μεταξύ τους και με την επιφάνεια. Οι συγκρούσεις τείνουν να μειώνουν το μέγεθος των κόκκων με το χρόνο.

Έτσι, η δημιουργία των αμμολόφων παραμένει μυστήριο, καθώς η διάβρωση θα έπρεπε να μετατρέπει τους κόκκους σε σκόνη και να σκορπίζεται στην ατμόσφαιρα, κάνοντας τη δημιουργία αμμολόφων αδύνατη. Άρα, οι ερευνητές θεωρούν πως υπάρχει κάποιος άγνωστος μηχανισμός που επιτρέπει τη δημιουργία τους.

Οι αμμόλοφοι του ισημερινού του Τιτάνα είναι εκεί για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Η ύπαρξή τους σε γεωλογικές χρονικές περιόδους απαιτούν ένα μηχανισμό που παράγει σωματίδια στο μέγεθος της άμμου.

Προτείνουν λοιπόν πως υπάρχουν ιζήματα που βρίσκονται στον πυθμένα των ωκεανών και η συγκέντρωσή τους λαμβάνει χώρα μέσω χημικής καθίζησης σε θαλάσσιο περιβάλλον, επιτρέποντας τη συγκέντρωση μικρότερων στοιχείων σε μεγάλες αποθέσεις που αντιστέκονται στη διάβρωση.

Στον Τιτάνα – όπως και στη Γη και παλαιότερα στον Άρη – έχουμε έναν ενεργό κύκλο ιζημάτων που εξηγεί τη διανομή τοπίων μέσω της τμηματικής διάβρωσης και απόθεσης, που ορίζονται από τις εποχές του Τιτάνα. Έτσι, μπορούμε να λύσουμε το παράδοξο του γιατί υπάρχουν αμμόλοφοι στον Τιτάνα για τόσο μεγάλες χρονικές περιόδους παρόλο που τα υλικά είναι πολύ αδύναμα. Είναι συναρπαστικό αν σκεφτείς πως υπάρχει αυτός ο εναλλακτικός κόσμος τόσο μακριά, όπου τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο όμοια με τη Γη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.