Σε τι ποσοστό έχουμε χαρτογραφήσει τους ωκεανούς μας το 2022;

Παραμένουν ένα μυστήριο
30 Ιουνίου 2022 11:38
Σε τι ποσοστό έχουμε χαρτογραφήσει τους ωκεανούς μας το 2022;

Μπορεί η εξερεύνηση του διαστήματος να έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια, η εξερεύνηση του βυθού των ωκεανών στη Γη όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο. Προχωράει όμως και σήμερα, το 2022, έχουμε χαρτογραφήσει περίπου το 1/4 των ωκεανών του πλανήτη μας και συγκεκριμένα το 23.4%. Μόλις την τελευταία χρονιά, προστέθηκαν βαθυμετρικά δεδομένα 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου όσο το έδαφος της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση έλαβε χώρα στο Ocean Conference των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο πραγματοποιείται αυτήν την εβδομάδα στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των νέων δεδομένων δεν προέρχεται από νέες εξερευνητικές προσπάθειες, αλλά από τη συμφωνία κυβερνήσεων, ινστιτούτων και εταιριών να δημοσιοποιήσουν τα αρχεία τους. Υπολογίζεται πως ένα 10-15% των δεδομένων παραμένει κρυφό στους servers, κυρίως λόγω της ανησυχίας των ιδιοκτητών τους να μην αποκαλύψουν κάποιο εμπορικό ή στρατιωτικό μυστικό.

Δε χρειάζεται να ανησυχούν. Ένα από τα μηνύματα που προσπαθούμε να περάσουμε είναι πως δε χρειαζόμαστε υψηλής ανάλυσης δεδομένα. Είναι ευπρόσδεκτα βέβαια, αλλά και η χαμηλή ανάλυση είναι επίσης αποδεκτή. Μία ανάλυση βάθους 100x100 μέτρα, όσο το μέγεθος ενός ποδοσφαίρου, δεν πρόκειται να προδώσει εμπορικά ή κρατικά μυστικά. – Jamie McMichael-Philips, επικεφαλής Seabed 2030

Η εξερεύνηση του βυθού είναι σημαντική όχι μόνο για λόγους ναυσιπλοΐας, αλλά και για την αλιεία και τη διατήρηση των ειδών. Κάθε υποβρύχια κορυφογραμμή είναι ένα σημείο συγκέντρωσης ειδών που χρίζουν διατήρησης ή ακόμα και ανακάλυψης. Επιπλέον, η ανάλυση των ρευμάτων θα βοηθήσει και τα μοντέλα πρόβλεψης καιρού, μιας και οι ωκεανοί παίζουν καίριο ρόλο στη μετακίνηση θερμότητας στον πλανήτη.

Προς το παρόν, για τα υπόλοιπα 3/4 του βυθού έχουμε εικόνα μόνο από δορυφόρους, μετρήσεις οι οποίες επηρεάζονται από διάφορες συνθήκες και είναι χαμηλής ανάλυσης. Το Seabed 2030 το οποίο χρηματοδοτείται από την ιαπωνική Nippon Foundation, ενθαρρύνει οποιονδήποτε απομακρύνεται από την ακτή να ανοίγει το σόναρ του και να παίρνει μετρήσεις από το βυθό. Μέλος του Seabed 2030 είναι και ο διάσημος εξερευνητής Victor Vescovo, ο οποίος ανακάλυψε πρόσφατα το βαθύτερο ναυάγιο του πλανήτη. Ο ίδιος έχει χαρτογραφήσει πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού.

Tags: