Το μεγαλύτερο άστρο στο γαλαξία μας πεθαίνει

Και οι αστρονόμοι παρατηρούν
28 Ιουνίου 2022 10:25
Το μεγαλύτερο άστρο στο γαλαξία μας πεθαίνει

Το άστρο VY Canis Majoris είναι ένας ερυθρός υπεργίγαντας και κατά πάσα πιθανότητα είναι το μεγαλύτερο άστρο στο γαλαξία μας. Το άστρο έχει πάρει το δρόμο του θανάτου του και αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος των αστρονόμων, αφού η διαδικασία του θανάτου ενός ερυθρού υπεργίγαντα δεν έχει ξεκαθαριστεί στην επιστημονική κοινότητα. Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν πως απλά εκρύγονται σε μία σουπερνόβα όπως άλλα άστρα, ωστόσο η τωρινή θεωρία τα θέλει να καταρρέουν και να δημιουργούν μία μαύρη τρύπα.

Για να μάθουμε με σιγουριά λοιπόν, αστρονόμοι του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το παρατηρούν αδιάκοπα και ανέπτυξαν ένα 3D μοντέλο για αν προβλέψουν πώς θα πεθάνει.

Το άστρο είναι τόσο τεράστιο που δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους. Φτάνει τις 15AU (αστρονομικές μονάδες) σε μέγεθος και βρίσκεται σε απόσταση 3.009 ετών φωτός από τη Γη.

Μία βασική διεργασία που παρατηρούν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια θανάτου ενός άστρου, είναι η απώλεια μάζας. Αέρια και σκόνη εκτοξεύονται από τη φωτόσφαιρα του άστρου και οι επιστήμονες προσπαθούν να τα εντοπίσουν συλλέγοντας ραδιοκύματα από το ALMA των 48 τηλεσκοπίων.

Η επεξεργασία των δεδομένων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο συνέλλεξαν αρκετά για να παρουσιάσουν την έρευνά τους στο American Astronomical Society. Μόλις αποκτήσουν περισσότερα δεδομένα θα έχουμε μία εικόνα μεγαλύτερης ακρίβειας για το μεγαλύτερο άστρο του γαλαξία και κάποια μέρα στο πολύ, πολύ μακρινό μέλλον, ίσως να δοθεί η ευκαιρία στην ανθρωπότητα να δοκιμάσει αν η θεωρία της ήταν σωστή, όταν τελικά ο VY Canis Majoris πεθάνει.