Επιστήμονες δημιούργησαν wearable μύες (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη εξέλιξη για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
28 Ιουνίου 2022 09:40
Επιστήμονες δημιούργησαν wearable μύες (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές του ETH Zurich ανέπτυξαν έναν υφασμάτινο wearable εξωμυ, ο οποίος λειτουργεί ως μία έξτρα στοιβάδα μυικών ινών, με σκοπό να αυξήσει τη δύναμη και την αντοχή ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Ωστόσο η χρήση του μπορεί να εξελιχθεί και πέρα από αυτόν τον τομέα, προσφέροντας επιπλέον δύναμη σε οποιονδήποτε.

Το Myoshirt όπως ονομάστηκε, φοριέται πάνω από τα ρούχα και οι τεχνητές μυϊκές ίνες του διατρέχουν τους μύες του χρήστη. Αισθητήρες και έξυπνοι αλγόριθμοι συστέλλουν τις συνθετικές ίνες όταν κινείται ο χρήστης για επιπλέον δύναμη. Ο χρήστης έχει τον απόλυτο έλεγχο και μπορεί να ρυθμίσει τη δύναμη σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Πρακτικά λειτουργεί ως ένας τεχνητός τένοντας προσφέροντας στήριξη στην κίνηση.

Η αρχική διάταξη έχει ρυθμιστεί για να βοηθά με την κίνηση των ώμων και των χεριών, ωστόσο μπορεί να αναπτυχθεί και για άλλα σημεία του σώματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πλεονέκτημά του είναι η απλότητα, καθώς όλοι οι εθελοντές βρήκαν πολύ εύκολη τη χρήση του, ενώ πρόσφερε πλεονεκτήματα τόσο σε άτομα με κινητικά προβλήματα όσο και σε υγιείς.

Η συσκευή παραμένει ένα πρωτότυπο και το επόμενο βήμα είναι να βγει από το εργαστήριο. Φυσικά χρειάζονται αρκετές εγκρίσεις για να χρησιμοποιηθεί ως ιατρική συσκευή για ασθενείς, πρόκειται όμως για μία πολλά υποσχόμενη λύση που μπορεί να οδηγήσει και σε μελλοντικές καινοτομίες. Για ασθενείς που δεν έχουν πλέον τη δύναμη να σηκώσουν αντικείμενα, όπως ένα ποτήρι νερό, μία τέτοια συσκευή μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Machine Intelligence.