Ανακαλύφθηκε τέλεια διατηρημένο μαμούθ 30.000 ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το δεύτερο μωρό μαμούθ που εντοπίζεται
27 Ιουνίου 2022 10:24
Ανακαλύφθηκε τέλεια διατηρημένο μαμούθ 30.000 ετών (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη έλαβε χώρα στα χρυσορυχεία της περιοχής Yukon του Καναδά. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ένα τέλεια διατηρημένο θηλυκό μαμούθ βρεφικής ηλικίας, που έζησε τη σύντομη ζωή του πριν 40.000 χρόνια. Ονομάστηκε Nun cho ga, που στη γλώσσα των ιθαγενών της περιοχής μεταφράζεται σε “μεγάλο μωρό ζώο”.

Το μουμιοποιημένο σώμα του διατηρήθηκε κάτω από το μόνιμα παγωμένο έδαφος της εποχής των παγετώνων. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως ήταν μαζί με τη μητέρα του, αλλά απομακρύνθηκε και κόλλησε στη λάσπη της περιοχής.

Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται ως τέλεια, αφού έχουν διατηρηθεί νύχια, τρίχες, δέρμα, ακόμα και έντερα τα οποία περιέχουν ακόμα το γρασίδι που έφαγε στο τελευταίο του γεύμα. Πρόκειται για το δεύτερο μωρό μαμούθ που εντοπίζεται στον κόσμο (το πρώτο εντοπίστηκε στη Σιβηρία το 2007) και το πρώτο στη Βόρεια Αμερική. Έχει μήκος 1.4 μέτρα και υπολογίζεται πως ήταν μόλις 30-35 ημερών.

Τα ενήλικα μαμούθ είχαν περίπου το μέγεθος του αφρικανικού ελέφαντα και εξαφανίστηκαν πριν περίπου 4.000 χρόνια. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι τα κυνηγούσαν για τροφή και χρησιμοποιούσαν τους χαυλιόδοντες και τα κόκκαλα για να δημιουργήσουν εργαλεία και τέχνη.

Tags: