Βρέθηκε ο μυστηριώδης πύραυλος που έπεσε στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Δημιούργησε διπλό κρατήρα
27 Ιουνίου 2022 09:50
Βρέθηκε ο μυστηριώδης πύραυλος που έπεσε στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στις 4 Μαρτίου 2022, ένας πύραυλος έπεσε στη “σκοτεινή” πλευρά της Σελήνης και καμία χώρα δεν ανέλαβε την ευθύνη, ενώ μέχρι και σήμερα η προέλευσή του παραμένει άγνωστη.

Τώρα, το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA, εντόπισε το σημείο όπου έπεσε ο πύραυλος, ο οποίος για άγνωστο έως τώρα λόγο, δημιούργησε όχι έναν αλλά δύο κρατήρες. Συγκεκριμένα, το σημείο σύγκρουσης αποτελείται από έναν ανατολικό κρατήρα 18 μέτρων ο οποίος ενώνεται με ένα κρατήρα 16 μέτρων στα δυτικά.

Μία λύση στο μυστήριο της δημιουργίας δύο κρατήρων προσφέρει η θεωρία πως το αντικείμενο είχε τεράστια μάζα στα δύο άκρα του.

Συνήθως ένας παροπλισμένος πύραυλος έχει συγκεντρωμένη μάζα στη μία άκρη που βρίσκεται ο κινητήρας και ο υπόλοιπος αποτελείται κυρίως από άδειες δεξαμενές καυσίμων. Εφόσον η προέλευσή του παραμένει μυστήριο, ο διπλός κρατήρας ίσως μας βοηθήσει να αποκαλύψουμε την ταυτότητά του.

Η αρχική υπόθεση πως πρόκειται για πύραυλο της SpaceX με τον οποίο τέθηκε σε τροχιά ο DSCOVR δορυφόρος της NASA, καταρρίφθηκε από το JBL εργαστήριο της NASA αφού η τροχιά του δεν μπορούσε να τον έφερνε κοντά στη Σελήνη. Έπειτα υποστηρίχθηκε πως πρόκειται για τον πύραυλο που μετέφερε την αποστολή Chang’e 5-T1 της Κίνας, κάτι που διαψεύστηκε όμως από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, αφού ο πύραυλός τους είχε πέσει στον ωκεανό μετά την εκτόξευση.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης πάντως είναι η ταχύτητα εντοπισμού της τοποθεσίας της σύγκρουσης. Ο εντοπισμός του κρατήρα του Apollo 16 S-IVB χρειάστηκε έξι χρόνια προσεκτικής αναζήτησης, ενώ αυτός ο πύραυλος εντοπίστηκε λίγους μόλις μήνες μετά τη σύγκρουση.

Tags: