Ο Δίας είναι ο "Pac-Man" του Ηλιακού μας συστήματος - Επιβεβαιώθηκε μια θεωρία

Ο "βασιλιάς" των πλανητών μας δημιουργήθηκε τρώγοντας άλλους μικρότερους
25 Ιουνίου 2022 12:33
Ο Δίας είναι ο "Pac-Man" του Ηλιακού μας συστήματος - Επιβεβαιώθηκε μια θεωρία

Έχετε στο μυαλό σας τον Pac-Man που καταβροχθίζει τις μπίλιες ασταμάτητα; Κάπως έτσι λέγεται ότι δημιουργήθηκε ο πλανήτης Δίας, σύμφωνα με μια θεωρία που επιβεβαίωσαν πλέον οι επιστήμονες. 

Συγκεκριμένα η θεωρία αυτή έλεγε πως ο Δίας σχηματίστηκε καταβροχθίζοντας πλανητικά σώματα και τα "έφτυνε" στην ατμόσφαιρά του, δημιουργώντας έτσι τα αέρια που περιβάλλουν τον πυρήνα του, κάνοντάς τον πρακτικά έναν πλανητοφάγο

Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μετρήσεις της βαρύτητας και της ατμόσφαιρας του Δία που έγιναν χάρη στο Juno probe, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 περάσματα από το 2016 και έχει προσφέρει έκτοτε φωτογραφίες του πλανήτη που κόβουν την ανάσα, εκτός των παραπάνω σημαντικών δεδομένων. 

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις μετρήσεις του Juno με διάφορες προσομοιώσεις για το πώς δημιουργήθηκε ο Δίας. Έπειτα, επικεντρώθηκαν στο τι αποτελεί τον πυρήνα του πλανήτη και το «περίβλημα» υγρών και αερίων γύρω από αυτόν τον πυρήνα. Βρήκαν ότι υπάρχουν περισσότερα μέταλλα πιο κοντά στον πυρήνα παρά πιο μακριά από αυτόν. Αυτό δείχνει ότι ο Δίας σχηματίστηκε με το να διαλύει πλανητοειδείς ή μικροσκοπικούς πλανήτες, τα οποία ήταν βασικά στοιχεία κατά τον σχηματισμό του Ηλιακού μας Συστήματος. 

Όσοι δεν "καταβροχθίστηκαν" μετατράπηκαν σε κομήτες ή αστεροειδείς, ενώ ακόμη και μερικά φεγγάρια -όπως τα δύο του Άρη- λέγεται ότι ξεκίνησαν ως πλανητοειδείς. 

Η δημοσίευση του paper τους, ύστερα από peer-review έγινε στο Astronomy & Astrophysics journal

Tags: