Το μεγαλύτερο βακτήριο του κόσμου είναι ορατό με γυμνό μάτι (ΦΩΤΟ)

Αυτό δεν είναι ένα απλό βακτήριο και ανακαλύφθηκε στη Γουαδελούπη
24 Ιουνίου 2022 10:13
Το μεγαλύτερο βακτήριο του κόσμου είναι ορατό με γυμνό μάτι (ΦΩΤΟ)

Μέχρι τώρα τα βακτήρια τα παρατηρούσαμε μέσα από μικροσκόπια και ενίοτε πανίσχυρα μικροσκόπια αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Τώρα όμως ανακαλύφθηκε ένα νέο βακτήριο στη Γουαδελούπη που είναι τόσο μεγάλο που είναι ορατό με γυμνό μάτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό Science

Ονομάζεται Thiomargarita magnifica λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους του και το μέσο μήκος των κυττάρων του είναι μεγαλύτερο των 9.000 μικρομέτρων, δηλαδή σχεδόν 1 εκατοστό. Τα κύτταρα στα περισσότερα είδη βακτηρίων κυμαίνονται γύρω στα 2 μικρομέτρα σε μήκος, ενώ το μεγαλύτερο γνωστό βακτήριο μέχρι πρότινος είχε μέγεθος μόλις τα 750 μικρόμετρα. Το T. magnifica μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατοστά σε μήκος, όσο δηλαδή μια ανθρώπινη βλεφαρίδα. 

Η συν-συγγραφέαw της μελέτης, Jean-Marie Volland, θαλάσσια βιολόγος και επιστήμονα στο Εργαστήριο Έρευνας σε Σύνθετα Συστήματα της Καλιφόρνια και συνεργάτης του Κοινόυ Ινστιτούτου Γονιδιωμάτων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει:

"Για να καταλάβουμε πόσο γιγαντιαίο είναι αυτό για ένα βακτήριο, είναι το ίδιο σαν να βρίσκαμε έναν άνθρωπο τόσο ψηλό όσο το Έβερεστ.

Η έρευνα αναφέρει ότι πάνω από 625.000 E.coli βακτήρια θα μπορούσαν να χωρέσουν στην επιφάνεια ενός και μόνο T. magnifica, βέβαια παρά το μέγεθος του έχει μια ιδιαίτερα παρθένα επιφάνεια, χωρίς τα βακτήρια που ζουν συνήθως στις επιφάνειες φυτών και ζώων. 

Παλαιότερα πίστευαν ότι τα βακτήρια δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μέγεθος ορατό με γυμνό μάτι λόγω του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και παράγουν ενέργεια.

Ωστόσο το T. magnifica έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μεμβρανών που μπορούν να παράγουν ενέργεια, έτσι ώστε να μην βασίζεται μόνο στην επιφάνεια του βακτηρίου για να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά μέσω του κυττάρου του. Η Volland μπόρεσε να οπτικοποιήσει και να παρατηρήσει τα γιγάντια κύτταρα σε 3D με τη βοήθεια τομογραφίας ακτίνων Χ, συνεστιακής μικροσκοπικής σάρωσης λέιζερ και ηλεκτρονικής μικροσκοπικής μετάδοσης. 

Το T. magnifica ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά να αναπτύσσεται ως λεπτά λευκά νημάτια στις επιφάνειες των φύλλων του μαγγρόβιου βρισκόμενο σε αποσύνθεση σε ρηχούς τροπικούς θαλάσσιους βάλτους μαγγρόβιων στη Γουαδελούπη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτά τα γιγάντια βακτήρια αναπτύσσονται σε ιζήματα στον πυθμένα των θειούχων νερών, όπου αξιοποιούν τη χημική ενέργεια του θείου και χρησιμοποιούν οξυγόνο από το περιβάλλον νερό για να παράγουν σάκχαρα. Το T. magnifica μπορεί επίσης να παράγει τρόφιμα από διοξείδιο του άνθρακα.

Έχει προταθεί ότι επειδή είναι πολύ μεγαλύτερο από το μέσο βακτήριο, ένα κύτταρο T. magnifica θα μπορούσε να έχει καλύτερη πρόσβαση τόσο στο οξυγόνο όσο και στο θείο στο περιβάλλον του ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Volland.