Η βάση του Έβερεστ στα 5.000 μέτρα λιώνει...

Το Νεπάλ θα τη μετακινήσει
18 Ιουνίου 2022 09:53
Η βάση του Έβερεστ στα 5.000 μέτρα λιώνει...

Το Νεπάλ πήρε την απόφαση να μετακινήσει τη βάση του Έβερεστ η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 5.300 μέτρων. Ο λόγος είναι το λιώσιμο του παγετώνα Khumbu στον οποίο έχει στηθεί η βάση εδώ και χρόνια. Νέες έρευνες δείχνουν πως ο παγετώνας γίνεται ολοένα και πιο λεπτός, προκαλώντας αλλαγές στην περιοχή που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους ορειβάτες.

Βλέπουμε ολοένα και αυξανόμενες κατολισθήσεις βράχων και κίνηση νερού από λιωμένο πάγο στην επιφάνεια του παγετώνα, κάτι το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ορειβάτες αναφέρουν συχνά πλέον πως εμφανίζονται ρωγμές στο έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι έμπειροι οδηγοί Sherpa αναμένουν περισσότερες χιονοστιβάδες και πτώσεις πάγου στο μέλλον.

Η νέα βάση θα τοποθετηθεί σε χαμηλότερο υψόμετρο, περίπου 200 έως 400 μέτρα χαμηλότερα και σε ένα σημείο όπου δε θα υπάρχει πάγος όλη τη χρονιά.

Στο λιώσιμο του παγετώνα δε συμβάλει μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ορειβάτες. Ο τεράστιος αριθμός τους που περνά από τη βάση, επιβαρύνει το λιώσιμο, ενώ ανακαλύφθηκε και ένας άλλος…αστάθμητος παράγοντας.

Για παράδειγμα ανακαλύψαμε πως οι άνθρωποι που περνούν από εκεί, παράγουν 4.000 λίτρα ούρα την ημέρα. Και οι τεράστιες ποσότητες καυσίμων όπως η κηροζίνη και η βενζίνη που καίγονται για μαγείρεμα και θέρμανση, σίγουρα έχουν επιπτώσεις στον παγετώνα.

Η μετακίνηση της βάσης αναμένεται μέσα στο 2024. Η έρευνα γύρω από το λιώσιμο των παγετώνων στο Έβερεστ, δημοσιεύτηκε στο GeologyToday.