Ιστορικός ανακάλυψε κατσαρίδα από το 1743 σε βιβλίο που άνοιγε για πρώτη φορά

Και ήταν τέλεια διατηρημένη
17 Ιουνίου 2022 20:38
Ιστορικός ανακάλυψε κατσαρίδα από το 1743 σε βιβλίο που άνοιγε για πρώτη φορά

Όπως μεταφέρει το The Guardian, προς έκπληξή του ένας ιστορικός ανακάλυψε μια κατσαρίδα από τον 18ο αιώνα στο λογιστικό βιβλίο ενός γαλλικού σκάφους που μετέφερε σκλάβους, το οποίο άνοιγε για πρώτη φορά μετά από δύο αιώνες και φιλοξενούνταν τόσο καιρό στα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, το έντομο προφανώς δεν ήταν ακόμη ζωντανό, αλλά είχε μουμιοποιηθεί. Το ταξίδι του ξεκίνησε όταν το προαναφερθέν πλοίο απέπλευσε από τη Λα Ροσέλ της Γαλλίας το 1743 για την ακτή της Γουινέας στη Δυτική Αφρική. Στη συνέχεια το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε ένα διαφορετικό σκάφος στην πλέον γνωστή ως Αϊτή, με προορισμό τη Γαλλία, παίρνοντας μαζί του το λογιστικό βιβλίο. Ωστόσο, το πλοίο κατασχέθηκε από Βρετανούς ιδιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου της αυστριακής διαδοχής και στάλθηκε στο εν τέλει στην πόλη Πλίμουθ της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Τώρα το έντομο ανακαλύφθηκε από τον Oliver Finnegan, έναν ιστορικό για τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας που ειδικεύεται σε έγγραφα όπως μη παραδοτέες επιστολές, ημερολόγια, χαρτιά πλοίων και λογαριασμούς που κατασχέθηκαν από 35.000 πλοία κατά τη διάρκεια 14 πολέμων μεταξύ του 1652 και του 1817.

Μιλώντας σχετικά με την αναπάντεχη εύρεση της κατσαρίδας, ο Finnegan τόνισε:

Άνοιξα το βιβλίο και είδα αυτό το τεράστιο ζωύφιο. Ήταν μια στιγμή που πραγματικά ανατρίχιασα, αφού ήταν εντελώς απροσδόκητο. Είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται στις φωτογραφίες. Τα χαρτιά αυτών των πλοίων πιθανότατα δεν έχουν ανοιχθεί ή εξεταστεί από τα μέσα του 18ου αιώνα!

Έπειτα από διαβουλεύσεις με εντομολόγους, διαπιστώθηκε ότι το πλάσμα ήταν μια αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta Americana), επίσης γνωστή ως κατσαρίδα πλοίου. Το έντομο προέρχεται από την Αφρική, αλλά έφτασε μέσω του δουλεμπορίου και στην Αμερική. Ωστόσο, είναι αρκετά ασυνήθιστο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, από την εξέταση των εγγράφων προκύπτει ότι πιθανότατα είχε επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο στη δυτική Αφρική και στη συνέχεια βρήκε το δρόμο του στο βιβλίο όταν το πλήρωμα μεταφέρθηκε στο δεύτερο σκάφος.

Οι προσπάθειες ανακάλυψης της ακριβής ηλικίας του μέσω ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα απέτυχαν, καθώς η τεχνική δεν είναι αρκετά ακριβής για εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, μιλώντας σχετικά, η ανώτερη διευθυντής διατήρησης για τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, Natalie Brown, τόνισε:

Χρησιμοποιώντας ιστορικές γνώσεις μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι φαίνεται αρκετά παλιό.

Όταν κλείστηκε στο βιβλίο, δημιουργήθηκε ένα μικροκλίμα που ήταν τέλειο για διατήρηση. Είναι αρσενικό και τον ονομάσαμε Πέρι. Όταν ανοίξαμε το βιβλίο εκτέθηκε στο περιβάλλον και γι' αυτό έγινε άμεσα ένας αγώνας για να το αναλύσουμε και να το τοποθετήσουμε σε ένα ωραίο περίβλημα, για να το προστατεύσουμε.

Πλέον, λοιπόν, ο Peri θα βρίσκεται ως έκθεμα στα  Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας, με δικό του κωδικό, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τον αναλύσει.

Tags: