Internet Explorer: Από σήμερα στον...κάδο ανακύκλωσης

Μπήκε και επίσημα η ταφόπλακά του
15 Ιουνίου 2022 09:53
Internet Explorer: Από σήμερα στον...κάδο ανακύκλωσης

Σχεδόν 27 χρόνια μετά, ο Internet Explorer μας αποχαιρετά και επίσημα. Όπως είχε ανακοινώσει η Microsoft πέρυσι, σταματά από σήμερα 15 Ιουνίου 2022 την υποστήριξη του Internet Explorer 11 για τα Windows 10, η οποία αφορά και την τεράστια πλειοψηφία των χρηστών του, ενώ η υποστήριξη θα συνεχιστεί μόνο για αυτούς που χρησιμοποιούν Windows Server 2022.

Το τέλος του IE κλείνει ένα γλυκόπικρο κεφάλαιο στην ιστορία της Microsoft. Ο Internet Explorer κυκλοφόρησε μαζί με τα Windows 95 και για πολλούς αποτέλεσε την πρώτη τους επαφή με τον παγκόσμιο ιστό, ενώ η συμβολή του στην εξάπλωση του internet ήταν καθοριστική. Μάλιστα το 2003, το 95% των χρηστών internet χρησιμοποιούσαν IE.

Δυστυχώς όμως καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο IE συνδέθηκε με τις χειρότερες στρατηγικές της Microsoft. Η σύνδεσή του με τα Windows επηρέαζε αρνητικά τον ανταγωνισμό, ενώ αναδύθηκαν και πολλά προβλήματα ασφαλείας. Η αργή αντίδραση της Microsoft επέτρεψε στον Chrome και στον Firefox να αποκτήσουν το μερίδιο του λέοντος στην αγορά και πλέον θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κατάσταση με τον Edge.

Το τέλος του IE δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα συμβατότητας αφού ο Edge διαθέτει IE Mode το οποίο θα λαμβάνει υποστήριξη μέχρι το 2029. Ωστόσο η εταιρία θα κάνει κινήσεις για να ανακατευθύνει τους υπάρχοντες χρήστες Internet Explorer στον Edge μέσα στους επόμενους μήνες και θα απενεργοποιήσει μόνιμα το παλιό software μέσα από ένα επερχόμενο update.