Αρχαία επιτύμβια στήλη βρέθηκε στον Άραχθο ποταμό της Άρτας! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Προέρχεται από την Ελληνιστική περίοδο
14 Ιουνίου 2022 18:11
Αρχαία επιτύμβια στήλη βρέθηκε στον Άραχθο ποταμό της Άρτας! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Έπειτα από τα ευρήματα που είχε ανακαλύψει στον Άραχθο ποταμό πέρυσι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συνεχίζει την έρευνα στην περιοχή, φέρνοντας τώρα στο φως μια επιτύμβια στήλη.

Το νέο αυτό εύρημα ήταν διατηρημένο σε άριστη κατάσταση και έτσι η ανάγλυφη φυτική διακόσμησή του, τα ονόματα δύο νεκρών συνοδευόμενα από κοινό πατρώνυμο, καθώς και το εθνικό τους, ήταν όλα ευδιάκριτα. Η επιτύμβια στήλη προέρχεται από την ελληνιστική περίοδο, η οποία αφορά το διάστημα μεταξύ 336 - 30 π.Χ. και συμπληρώνει το "παζλ" της Αρχαίας Αμβρακίας με ένα νέο ακόμη κομμάτι.

Πρόκειται για την αρχαία -πόλη κράτος της βορειοδυτικής Ελλάδας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Άραχθου, στην θέση της σημερινής Άρτας. Η περιοχή της Αμβρακίας συνόρευε με το Βασίλειο των Μολοσσών της Ηπείρου στα βόρεια και με τη δολοπική φυλή των Αθαμάνων στα ανατολικά.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση και οι φωτογραφίες που ανάρτησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας μέσα από την επίσημη σελίδα του στο Facebook:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συνεχίζει την πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα παραγωγική αρχαιολογική έρευνα στην κοίτη του Αράχθου.

Ο ποταμός δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα και να μας αποκαλύπτει ταφικά μνημεία, αρχιτεκτονικά μέλη και κινητά ευρήματα που προσθέτουν στις γνώσεις μας για την Αμβρακία, την αρχαία πόλη που αναπτύχθηκε στην όχθη του, αλλά και για την κατοίκηση στην περιοχή στους βυζαντινούς χρόνους.

Προσφάτως, τα νερά του ποταμού έφεραν στο φως μία ακέραιη επιτύμβια στήλη ελληνιστικών χρόνων, που διατηρεί σε άριστη κατάσταση την ανάγλυφη φυτική διακόσμησή της, τα ονόματα δύο νεκρών συνοδευόμενα από κοινό πατρώνυμο, καθώς και το εθνικό τους.

Το σημαντικό αυτό εύρημα συνδέεται με τα μνημειώδη ταφικά μνημεία που είχαν διερευνηθεί στην ίδια θέση το 2021.

Μετά την απομάκρυνσή της από την κοίτη, η στήλη μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας.