Ο εγκέφαλός μας αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που νομίζαμε

Νέα έρευνα αποκαλύπτει
14 Ιουνίου 2022 10:38
Ο εγκέφαλός μας αναπτύσσει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που νομίζαμε

Η μέση θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα κυμαίνεται κάτω από τους 37 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο ένα όργανο το οποίο εργάζεται ασταμάτητα, αναπτύσσει θερμοκρασία που για το υπόλοιπο σώμα θα θεωρούταν πυρετός. Ο λόγος για τον εγκέφαλό μας, ο οποίος σύμφωνα με νέα έρευνα μπορεί να αναπτύξει σε ορισμένα τμήματά του θερμοκρασία έως και 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτή η θερμοκρασία δεν είναι ένδειξη βλάβης αλλά ένδειξη πως ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, θεωρούν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασυνήθιστες μετρήσεις θερμότητας για να εντοπίσουν σημάδια βλάβης ή διαταραχών.

Για μένα, η μεγαλύτερη έκπληξη της μελέτης ήταν πως ο υγιής ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να φτάσει θερμοκρασίες που θεωρούμε ως πυρετό οπουδήποτε αλλού στο σώμα. Τέτοιες θερμοκρασίες έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους με βλάβες στον εγκέφαλο στο παρελθόν, αλλά υποθέταμε πως ήταν το αποτέλεσμα του τραύματος. – John O’Neill, Medical Research Council του Laboratory of Molecular Biology στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική MRS για να μετρήσει χημικά στοιχεία μέσω μαγνητικών πεδίων (μη χειρουργικά) σε 40 υγιείς εθελοντές ηλικίας 20 έως 40 ετών. Επιπλέον, συνδύασαν αυτά τα δεδομένα με τους κιρκάδιους ρυθμούς και την ώρα της ημέρας. Βρήκαν πως η μέση θερμοκρασία του εγκεφάλου ήταν 38.5 βαθμοί Κελσίου και οι αλλαγές εντοπίζονταν βάση της ώρας της ημέρας, την περιοχή του εγκεφάλου, την ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων.

Οι γυναίκες είχαν θερμότερο εγκέφαλο από τους άντρες κατά 0.4 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 40.9 βαθμοί Κελσίου. Οι αλλαγές θερμοκρασίας μέσα στη μέρα κυμαίνονταν στον 1 βαθμό Κελσίου, με τα εξωτερικά στρώματα του εγκεφάλου να είναι τα πιο ψυχρά.

Βρήκαμε πως η θερμοκρασία του εγκεφάλου πέφτει τη νύχτα πριν κοιμηθούμε και ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε πως αυτή η καθημερινή διακύμανση σχετίζεται με τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και αυτό είναι κάτι που θα ερευνήσουμε αμέσως μετά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Brain.

Tags: