Το "μάτι" του Άρη μοιάζει σαν να βγήκε από μυθιστόρημα του Lovecraft (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Νέα ανακάλυψη από την ESA
13 Ιουνίου 2022 11:21
Το "μάτι" του Άρη μοιάζει σαν να βγήκε από μυθιστόρημα του Lovecraft (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία νέα φωτογραφία από το Mars Express της ESA αποκαλύπτει έναν – ανώνυμο έως τώρα – κρατήρα ο οποίος μοιάζει σαν να βγήκε από κάποιο μυθιστόρημα του Lovecraft. Ο κρατήρας, ο οποίος βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο στην περιοχή Aonia Terra, έχει το μέγεθος μίας πόλης και οι επιστήμονες της ESA βρήκαν μερικά χαρακτηριστικά για να το παρομοιάσουν με μάτι.

Έχει διάμετρο 30 χιλιομέτρων και κανάλια τα οποία θεωρούνται πως είχαν νερό 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, σχηματίζουν τα… αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Σχεδόν στο κέντρο του το χρώμα αλλάζει. Φαίνεται ένα σκουρόχρωμο υλικό το οποίο σηκώνεται ψηλότερα από το γύρω έδαφος. Ίσως πρόκειται για υλικό που ήταν ανθεκτικό στη διάβρωση και έκατσε στον πυθμένα του νερού ή ίσως να πρόκειται για ό,τι απέμεινε από τη λάβα που έτρεχε από τα ηφαίστειά του Άρη.

Η Aonia Terra είναι μία περιοχή με μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον καθώς χτυπήθηκε αρκετά από μετεωρίτες κατά τη διάρκεια μιας βίαιης περιόδου για τον πλανήτη πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι συγκρούσεις έφεραν στην επιφάνεια υλικό από το υπέδαφος, προσφέροντας νέα γεωλογικά χαρακτηριστικά και συνθέσεις.

Ακόμα και μέσα στο ίδιο το “μάτι”, βλέπουμε διαφορετικού χρώματος εδάφη με τους επιστήμονες έτοιμους να τα μελετήσουν. Η High Resolution Stereo Camera του Mars Express μπορεί να καταγράφει πληροφορίες όχι μόνο για το χρώμα των πετρωμάτων, αλλά και για το υψόμετρο των χαρακτηριστικών, δίνοντας πολύτιμα δεδομένα για τη γεωλογία του Άρη.