Απίστευτο: Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ναι, ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ, καλά διαβάσατε
11 Ιουνίου 2022 10:31
Απίστευτο: Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρώπινο δέρμα για ρομπότ (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυμάστε τον Εξολοθρευτή (Terminator, 1984) που ο χαρακτήρας του Arnold Schwarzenegger είχε αληθινό ανθρώπινο δέρμα παρά το ότι ήταν ένα δολοφονικό ρομπότ; Φαίνεται πως κάναμε ένα βήμα προς αυτό το μέλλον και αν σας τριγυρνάνε τα memes περί "Skynet" στο μυαλό έχετε κάθε δίκιο να το κάνετε. 

Ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ που θα μοιάζουν στους ανθρώπους όσο γίνεται περισσότερο, έκαναν Ιάπωνες ερευνητές με τη δημιουργία ζωντανού ανθρώπινου δέρματος για ρομπότ. Οι μηχανικοί και ερευνητές της ομάδας αυτής, παρουσίασαν ένα ρομποτικό δάχτυλο που έχει υφή μαλακού δέρματος, το οποίο επίσης απωθεί το νερό και διαθέτει ιδιότητες αυτο-αποκατάστασης των βλαβών του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Soji Takeuchi του Πανεπιστημίου του Τόκιο, πρωτοπόρο στη βιο-υβριδική ρομποτική -επιστήμη που αποτελεί διασταύρωση ρομποτικής και εμβιομηχανικής που συνδυάζει βιολογικά και τεχνητά υλικά- έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για νέα υλικά τύπου "Matter".

Το σύνηθες δέρμα σιλικόνης για ρομπότ μπορεί μεν να μιμηθεί την ανθρώπινη εμφάνιση, αλλά όχι με λεπτομέρειες όπως οι ρυτίδες, ούτε έχει τις ίδιες λειτουργίες με το ανθρώπινο. Η πρωτοτυπία είναι ότι το νέο δέρμα αναπτύσσεται επιτόπου πάνω στο ρομπότ, αντί να δημιουργείται ξεχωριστά, να κόβεται στα μέτρα του ρομπότ και μετά να προσαρμόζεται πάνω του.

Χάρη στη νέα μέθοδο που ανέπτυξε η ιαπωνική ομάδα μηχανικών, το ρομποτικό δάχτυλο βυθίζεται σε έναν κύλινδρο με ένα διάλυμα κολλαγόνου και ανθρώπινων δερματικών ινοβλαστών, δηλαδή των δύο βασικών συστατικών που δημιουργούν τους συνδετικούς ιστούς του ανθρώπινου δέρματος. Το μίγμα αυτό προσαρμόζεται πάνω στο ρομπότ και αποτελεί τη βάση για ένα επόμενο στρώμα επιδερμικών ανθρωπίνων κερατινοκυττάρων που προσκολλώνται σε αυτό, αποτελώντας έως το 90% του εξωτερικού στρώματος και προσδίδοντας έτσι μια αίσθηση φυσικού δέρματος στο ρομποτικό χέρι.

Το νέο δέρμα είναι αρκετά ελαστικό, ώστε να μετακινείται καθώς το ρομποτικό δάχτυλο διπλώνει και τεντώνεται. Μπορεί ακόμη και να αυτο-επιδιορθωθεί με ένα επίθεμα κολλαγόνου. Είναι πάντως πιο ασθενές από ένα φυσικό ανθρώπινο δέρμα και δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ χρόνο, χωρίς συνεχή παροχή θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της υγρασίας του.

"Νομίζω πως το ζωντανό δέρμα θα αποτελέσει την τελική λύση στο να προσδώσει στα ρομπότ την εμφάνιση και την αφή των έμβιων όντων, καθώς αποτελείται από ακριβώς το ίδιο υλικό που καλύπτει τα σώματα των ζώων. Στο μέλλον θα αναπτύξουμε πιο εξελιγμένες εκδοχές του δέρματος, που θα περιλαμβάνουν αισθητήρια νευρικά κύτταρα, θύλακες τριχών και ιδρωτοποιούς αδένες. Επίσης θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε μεγαλύτερες επιφάνειες." δήλωσε ο Takeuchi για τα μελλοντικά σχέδιά του.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ιάπωνας ρομποτιστής, πιστεύει ότι έτσι ο άνθρωπος θα μπορεί να αλληλοεπιδράσει και να επικοινωνήσει με πιο φυσικό τρόπο με τα ανθρωποειδή ρομπότ, σε διάφορες περιστάσεις. 

Άλλοι ειδικοί αμφιβάλλουν σε αυτό το θέμα και θεωρούν μια τόσο μεγάλη ομοιότητα του ανθρώπου με μια μηχανή θα προκαλέσει μια ενστικτώδη αποστροφή και γενικότερα αρνητικές αντιδράσεις. Προς το παρόν, αν και κάναμε ένα σημαντικό βήμα, απέχουμε πολύ από τη στιγμή που ανθρωποειδή ρομπότ, εντελώς ολόιδια με τον άνθρωπο, θα κυκλοφορούν ανάμεσά μας.