Ένα παράξενο αντικείμενο εντόπισε στον πλανήτη Άρη το Curiosity της NASA (ΦΩΤΟ)

Από που προήρθε αυτός ο πέτρινος πύργος στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη;
10 Ιουνίου 2022 10:37
Ένα παράξενο αντικείμενο εντόπισε στον πλανήτη Άρη το Curiosity της NASA (ΦΩΤΟ)

Το Curiosity rover της NASA εντόπισε και φωτογράφησε ένα παράξενο αντικείμενο το οποίο επιστήμονες και παρατηρητές θαυμάζουν για το ιδιαίτερο σχήμα του. Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στις ρηχές άμμους και τους ογκόλιθους του κρατήρα Gale εντοπίστηκε ένας στριφογυριστός πέτρινος πύργος.

Φαίνεται όμως πως υψώνονται αρκετοί στριφογυριστοί πέτρινοι βράχοι αλλά στην πραγματικότητα οι ειδικοί λένε ότι αυτές οι στήλες πιθανότητα να δημιουργήθηκα από ουσίες παραπλήσιες του τσιμέντου, που κάποτε γέμιζαν τις ρωγμές των βράχων. Καθώς αυτοί οι μαλακοί βράχοι διαβρώνονταν σταδιακά, κάποια κομμάτια συμπαγούς υλικού παρέμεναν όρθια. 

Αυτοί οι παράξενοι σχηματισμοί πετρωμάτων καταγράφηκαν από το Curiosity rover της NASA στις 17 Μαΐου αλλά η φωτογραφία δημοσιεύθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα από τα social media του SETI (Search for Extraterrestrial intelligence). 

Δείτε την φωτογραφία: 

Όσο κι αν σας μοιάζουν εξωγήινα αυτά τα πετρώματα από κάπου προήρθαν και μάλιστα παρόμοια έχουμε και στη Γη. Στη γήινη γεωλογία ονομάζονται "hoodoo": πρόκειται για ένα ψηλό και λεπτό σε σχήμα κωδωνοστασίου βράχος που σχηματίζεται από τη διάβρωση. Τέτοια βρίσκουμε συνήθως σε ξηρά περιβάλλοντα, όπως στα φαράγγια της Utah ή της νότιας Σερβίας. Το ύψος αυτών των "πύργων" μπορεί να φτάσουν αυτό μιας δεκαόροφης πολυκατοικίας

Σύμφωνα με μια δήλωση Τύπου της NASA τον περασμένο Μάρτιο, μια θεωρία που αναπτύχθηκε είναι ότι ο βράχος αποτελεί μια μορφή σκυροδέματος που παράγεται από ορυκτά "που εναποτίθεται από το νερό σε ρωγμές ή διαιρέσεις ενός υπάρχοντος βράχου". Εξηγεί ότι αυτά τα κονιάματα μπορούν να συμπιεστούν, καθώς είναι σκληρότερα και πυκνότερα από τα στρώματα βράχων και μπορούν να επιμείνουν ακόμη και από τη διάβρωση του γύρω βράχου. 

Αν και από τις φωτογραφίες δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση του ύψους τους, οι "εξωγήινοι κώνοι" που παρατηρήθηκαν από το Curiosity είναι αρκετά εντυπωσιακοί σε σχέση με το υπόλοιπο περιβάλλον τους. Η ανάπτυξή τους αποκαλύπτει πολλά για τις προηγούμενες συνθήκες του Άρη και για το αν η ζωή θα μπορούσε να είχε ευδοκιμήσει πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο κρατήρας Gale θεωρείται ότι είναι ένας αποξηραμένος πυθμένας λίμνης, αν και μπορεί να είναι πιο ρηχός και πιο παροδικός από ό,τι πίστευαν προηγουμένως οι ειδικοί.