Επιστήμονες δημιούργησαν ρομπότ μικρότερα από ψύλλο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Περπατούν χωρίς ηλεκτρισμό
09 Ιουνίου 2022 10:25
Επιστήμονες δημιούργησαν ρομπότ μικρότερα από ψύλλο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ερευνητές του Northwestern University δημιούργησαν ρομπότ μικρότερα από το μέγεθος ενός ψύλλου, τα οποία μάλιστα είναι ικανά να περπατούν, να αλλάζουν κατεύθυνση, να τεντώνονται, να λυγίζουν και να πηδούν. Και όλα αυτά, χωρίς περίπλοκα υδραυλικά και άλλα συστήματα τα οποία θα ήταν αδύνατο να παραχθούν σε τόσο μικρή κλίμακα. Πρόκειται για τα μικρότερα τηλεχειριζόμενα ρομπότ στον κόσμο και δε χρειάζονται καν ηλεκτρισμό.

Διαθέτουν οχτώ πόδια και δύο βραχίονες, ενώ περπατούν πλάγια όπως οι κάβουρες. Τα πόδια “θυμούνται” το αρχικό τους σχήμα για να επανέρχονται σε αυτό. Όταν θερμαίνονται με laser, αλλάζουν σχήμα, επιτρέποντας στο ρομπότ να κινείται. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία, επιτυγχάνεται το “περπάτημα”. Μέσω του laser δηλαδή, οι επιστήμονες ελέγχουν την κίνηση του ρομπότ, απαλλάσσοντάς το από μηχανικά και ηλεκτρικά μέρη. Ανάλογα την ένταση του laser, μπορούν να το κάνουν ακόμα και να πηδήξει.

Στόχος είναι τα ρομπότ αυτά κάποια στιγμή να μπορούν να λειτουργούν σε μη προσβάσιμα μέρη, ακόμα και μέσα στο ανθρώπινο σώμα, πραγματοποιώντας λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις.