Το James Webb χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη

Καθησυχάζει η NASA
09 Ιουνίου 2022 09:54
Το James Webb χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη

Πριν προλάβει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το James Webb Space Telescope χτυπήθηκε από έναν μικρομετεωρίτη ο οποίος προκάλεσε μία ανιχνεύσιμη ζημιά σε ένα από τα 18 κύρια κάτοπτρα του τηλεσκοπίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το τηλεσκόπιο έχει χτυπηθεί ήδη από άλλους τέσσερις μικρομετεωρίτες, ωστόσο ο συγκεκριμένος ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που περίμεναν, χωρίς όμως να διευκρινίζουν το μέγεθός του. Τυπικά, οι μικρομετεωρίτες έχουν το μέγεθος ενός κόκκου άμμου. Το χτύπημα έλαβε χώρα κάπου μεταξύ 23 και 25 Μαΐου, προκαλώντας μία “οριακά ανιχνεύσιμη επίπτωση στα δεδομένα”.

Το JWST έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τέτοιου είδους συγκρούσεις και η NASA εμφανίζεται καθησυχαστική. Οι μηχανικοί της έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζουν τις μετρήσεις τους για να αντισταθμίσουν την όποια παραμόρφωση προκύπτει από τη σύγκρουση και η NASA λέει πως το τηλεσκόπιο “λειτουργεί ακόμα σε επίπεδα που ξεπερνούν όλες τις απαιτήσεις της αποστολής”.

Πάντα ξέραμε πως το Webb θα έπρεπε να αντέξει τις συνθήκες του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων της υπεριώδους ακτινοβολίας και των φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο, τις κοσμικές ακτίνες από εξωτικές πηγές του γαλαξία και περιστασιακές συγκρούσεις από μικρομετεωρίτες εντός του Ηλιακού συστήματος. – Paul Geithner, τεχνικός αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος

Οι μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να στρέψουν αλλού τα κάτοπτρα του JWST στην περίπτωση μίας βροχής μικρομετεωριτών για να το προστατέψουν, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ένας μεμονωμένος μικρομετεωρίτης και το γεγονός χαρακτηρίζεται ως “περιστατικό αναπόφευκτης πιθανότητας”.