Δομικά στοιχεία ζωής βρέθηκαν σε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu (ΦΩΤΟ)

Κρύβουν στοιχεία για την προέλευση της ζωής τα ευρήματα του Hayabusa 2
07 Ιουνίου 2022 13:57
Δομικά στοιχεία ζωής βρέθηκαν σε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu (ΦΩΤΟ)

Ιάπωνες ερευνητές βρήκαν αμινοξέα σε δείγματα αστεροειδών που έφερε πίσω στη Γη το probe, Hayabusa 2 της JAXA (Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας), στοιχεία τα οποία θεωρούνται δομικά για την ύπαρξη ζωής

Το Japan Times μεταδίδει ότι ανιχνεύθηκαν πάνω από 20 τύποι αμινοξέων στα δείγματα τα οποία είχαν επιστρέψει τον Δεκέμβριο του 2020 και προέρχονται από τον αστεροειδή Ryugu. Τα αμινοξέα για όσους δεν γνωρίζουν αποτελούν μια πολύ σημαντική ουσία για κάθε έμβιο ον και θα μπορούσαν να κρύβουν στοιχεία για να καταλάβουμε την προέλευση της ζωής. 

Τα αμινοξέα είναι μόρια που συνδυάζονται για να σχηματίσουν πρωτεΐνες για αυτό και θεωρούνται δομικά στοιχεία της ζωής. Έπειτα αυτές οι πρωτεΐνες καθιστούν δυνατή την κίνηση, μεταφέρουν ζωτικά στοιχεία εντός του κύτταρου, βοηθούν στην άμυνα του σώματος ενάντια στις λοιμώξεις και ελέγχουν την δραστηριότητα των γονιδίων.

"Η απόδειξη της ύπαρξης αμινοξέων στο υπέδαφος των αστεροειδών αυξάνει την πιθανότητα οι ενώσεις να έχουν φτάσει στη Γη από το διάστημα", δηλώνει ο Kensei Kobayashi, ομότιμος καθηγητής αστροβιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα. O ίδιος αναφέρει ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν αμινοξέα και σε άλλους πλανήτες, κάτι που θα προκαλέσει την θεωρία πως άλλοι πλανήτες δεν υποστηρίζουν μορφές ζωής. 

Σύμφωνα με το Nikkei η ανακάλυψη αυτή φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στο να αντιληφθούμε την πλήρη εικόνα της προέλευσης της ζωής στη Γη μας