Το Kepler της NASA ανακαλύπτει τη Γη 2.0

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες
24 Ιουλίου 2015 08:16
Το Kepler της NASA ανακαλύπτει τη Γη 2.0

Το διαστημόπλοιο Kepler της NASA συνεχίζει το κυνήγι του για πλανήτες με όμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Γης και φαίνεται πως πέτυχε διάνα. Ο λόγος για τον Kepler-452b, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση από το άστρο του, ίδια με την απόσταση της Γης από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής. Μάλιστα οι ομοιότητες είναι τόσο μεγάλες που οι επιστήμονες της NASA του έδωσαν το παρατσούκλι Earth 2.0.

Ο Kepler-452b είναι περίπου 60% μεγαλύτερος από τη Γη και η τροχιά του γύρω από το άστρο του, τον Kepler-452, διαρκεί 385 ημέρες, μόλις 20 περισσότερες από αυτή της Γης γύρω από τον Ήλιο. Το άστρο Kepler-452 μάλιστα, μοιάζει πολύ με το δικό μας Ήλιο, αφού έχει περίπου το ίδιο μέγεθος και θερμοκρασία, ενώ είναι 20% πιο φωτεινός. Η ηλικία του είναι 6 δισεκατομμυρίων ετών, 1.5 δισεκατομμύριο χρόνια πιο μεγάλος από το δικό μας Ήλιο.

Το σύστημα του Kepler-452b βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, 1.400 έτη φωτός μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν από τι αποτελείται ο πλανήτης, αλλά βασισμένοι σε προηγούμενες μελέτες πλανητών στο μέγεθος του Kepler-452b, υποθέτουν πως είναι βραχώδης. Θεωρούν ακόμα πως τα 6 δισεκατομμύρια χρόνια που βρίσκεται σε τροχιά, είναι αρκετά για να έχει αναπτυχθεί ζωή εκεί.

Ο John Jenkins του SETI Institute δηλώνει πως “αυτό είναι πραγματικά το πρώτο βήμα και το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας για να απαντήσει στην ερώτηση «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;» Εσείς και γω δε θα ταξιδέψουμε σε αυτούς τους πλανήτες αλλά τα παιδιά των παιδιών των παιδιών μας μπορεί.

Πέρυσι είχε ανακαλυφθεί ο Kepler-186f, ο οποίος ήταν όμοιος με τη Γη σε μέγεθος και βρισκόταν στην “κατοικίσιμη” ζώνη του ηλιακού συστήματος του. Η κύρια διαφορά όμως με τον Kepler-452b είναι το άστρο τους, καθώς του Kepler-452b μοιάζει πολύ με το δικό μας, ενώ του Kepler-186f ήταν ένας κόκκινος νάνος.

Το διαστημόπλοιο Kepler εκτοξεύτηκε το 2009 με σκοπό την εύρεση πλανητών όμοιων με τη Γη μέσα στο Milky Way γαλαξία μας. Μέχρι τώρα έχει εντοπίσει 4.696 υποψήφιους εξωπλανήτες και μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως 1.030 από αυτούς υπάρχουν. Με τις συνδυασμένες προσπάθειες του Kepler και των αστρονόμων, έχουμε επιβεβαιώσει την ύπαρξη 1.927 εξωπλανητών μέχρι σήμερα.

Tags: