Το μεγαλύτερο έμβιο φυτό του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία (ΦΩΤΟ)

Μεγάλωσε τόσο επειδή έχει την ικανότητα να κλωνοποιεί τον εαυτό του!
02 Ιουνίου 2022 19:48
Το μεγαλύτερο έμβιο φυτό του κόσμου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία (ΦΩΤΟ)

Το μεγαλύτερο έμβιο φυτό του εντοπίστηκε σε ρηχά νερά στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Αυστραλίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το εκτεταμένο αυτό θαλάσσιο χόρτο είναι ουσιαστικά ένα θαλάσσιο ανθοφόρο φυτό γνωστό ως "Posidonia australis". Εκτείνεται για περισσότερα από 180 χιλιόμετρα στο Shark Bay και καλύπτει επί της ουσίας μια απόσταση από το Λος Άντζελες μέχρι το Σαν Ντιέγκο. 

Αποτελεί μια περιοχή άγριας φύσης που προστατεύεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως δηλώνει η Elizabeth Sinclair, ανώτερη ερευνήτρια της Βιολογικής Σχολής από το Ινστιτούτο Επιστημών και Ωκεανών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Το "posidonia australis" έχει μεγαλώσει τόσο καθώς μπορεί να κλωνοποιεί τον εαυτό του, δημιουργώντας γενετικά ολόιδιες παραφυάδες. Αυτή η διαδικασία αναπαραγωγής συναντάται σπάνια στο ζωικό βασίλειο αν και συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και εμφανίζεται πιο συχνά σε ορισμένα φυτά, μύκητες και βακτήρια. 

H Sinclair λέει πως συνήθως τους ρωτούν πόσα διαφορετικά φυτά αναπτύσσονται σε ένα τέτοια θαλάσσιο λιβάδι και την απάντηση έδωσαν χάρη σε γενετικά εργαλεία.

"Στην προκειμένη η απάντηση μας εξέπληξε -μόνο ένα είδος! Αυτό ήταν, ένα μόνο φυτό που έχει επεκταθεί σε πάνω από 180χλμ κατά μήκος του Shark Bay, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο φυτό που έχουμε ανακαλύψει στη Γη." δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN. 

Ύστερα από μελέτες που έκαναν για χρόνια ανακάλυψαν ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχεί του καθώς έχει τα διπλάσια χρωμοσώματα από άλλα τέτοια φυτά που έχουν μελετηθεί και συγκεκριμένα 40 αντί για 20. 

Η μελέτη αυτή συνιστά ότι η αναπαραγωγή μέσω κλωνοποίησης βοήθησε το λιβάδι να προσαρμοστεί σε συνθήκες οικοτόπου που ήταν πιο ακραίες από εκείνες όπου συνήθως συναντάται ένα θαλάσσιο χόρτο, δηλαδή πιο αλμυρό νερό, υψηλά επίπεδα φωτός και μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.