Επιστήμονες έφτιαξαν κατά λάθος μεταλλαγμένα υπερβίαια χάμστερ

Τροπώνοντας το DNA τους
02 Ιουνίου 2022 10:44
Επιστήμονες έφτιαξαν κατά λάθος μεταλλαγμένα υπερβίαια χάμστερ

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience, μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε κατά λάθος εξαιρετικά βίαια χάμστερ, έπειτα από αλλαγή του DNA τους.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στη μελέτη, η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 για να αφαιρέσει έναν υποδοχέα, τον Avpr1as, για μια φυσική ορμόνη που ονομάζεται βασοπρεσίνη (ΑVP). Το συγκεκριμένο γονίδιο και η ορμόνη έχουν σχεδιαστεί για να ρυθμίζουν τα επίπεδα της ομαδικότητας και για να μειώνουν τα κοινωνικά εμπόδια. Για να διεξάγει την έρευνά της, η ομάδα μπόρεσε να προσδιορίσει ότι τα δύο χάμστερ στα οποία έγινε η δοκιμή δεν έφεραν πλέον τον εν λόγω γονιδιακό υποδοχέα ούτε και την ορμόνη, πραγματοποιώντας πλήρεις σαρώσεις των εγκεφάλων τους.

Ποιος ήταν ο στόχος τους;

Αυτό που περιμέναν οι ερευνητές είναι ότι η αφαίρεση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα τα χάμστερ να μη περιορίζουν την καλοσύνη μεταξύ τους. Αυτό εκτιμούσαν πως θα τα έκανε να γίνουν εξαιρετικά φιλικά, τρομερά υπάκουα και να αποβάλουν σχεδόν εντελώς τη βίαια. Εν τέλει, το πραγματικό σενάριο που μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που περιμέναν οι επιστήμονες, οι οποίοι εν τέλει δημιούργησαν γενετικά μεταλλαγμένα χάμστερ που ασκούσαν…«ούλτρα βια».

Συγκεκριμένα, και τα δύο χάμστερ του πειράματος παρουσίασαν ακραία συμπεριφορά μεταξύ τους, αφού έγιναν πολύ κτητικά για το χώρο τους και έδειξαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας και βίας προς τα χάμστερ του ίδιου φύλου.

Μιλώντας σχετικά, οι ερευνητές δήλωσαν:

Δημιουργήσαμε συριακά χάμστερ που στερούνται εντελώς το Avpr1as, χρησιμοποιώντας το σύστημα CRISPR-Cas9, για να εξετάσουμε πληρέστερα τον ρόλο του στην έκφραση κοινωνικών συμπεριφορών. Επιβεβαιώσαμε την απουσία σε αυτά τα χάμστερ επιδεικνύοντας 1) πλήρη έλλειψη δέσμευσης του ειδικού για το Avpr1a υποδοχέα σε όλο τον εγκέφαλο, 2) έλλειψη ευαισθησίας συμπεριφοράς στην κεντρικά χορηγούμενη AVP και 3) απουσία της γνωστής απόκρισης αρτηριακής πίεσης που παράγεται με την ενεργοποίηση του Avpr1as. Απροσδόκητα, ωστόσο, τα Avpr1a KO χάμστερ εμφάνισαν περισσότερη κοινωνική επικοινωνιακή συμπεριφορά και επιθετικότητα προς τα χάμστερ ίδιου φύλου, από ό,τι οι άγριου τύπου (WT) συγγενείς τους.

Σε περίπτωση που θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για τις παράδοξες αλλαγές της κοινωνικής συμπεριφοράς των χάμστερ που είχε ως αποτέλεσμα η γονιδιακή επεξεργασία, μπορείτε να βρείτε το σχετικό paper πατώντας εδώ.

Tags: