"Ο Δράκος του Θανάτου" είναι ένα νέο είδος πτεροσαύρου που ανακαλύφθηκε (ΦΩΤΟ)

Ερευνητές στην Αργεντινή βρήκαν το μεγαλύτερο είδος πτερόσαυρου
28 Μαΐου 2022 09:49
"Ο Δράκος του Θανάτου" είναι ένα νέο είδος πτεροσαύρου που ανακαλύφθηκε (ΦΩΤΟ)

Ερευνητές στην Αργεντινή ανακάλυψαν το μεγαλύτερο είδος πτερόσαυρου που έχει βρεθεί ποτέ στη Νότια Αμερική. Με το όνομα "Δράκος του Θανάτου" από τους παλαιοντολόγους, δύο γιγάντια ιπτάμενα ερπετά ανακαλύφθηκαν στον σχηματισμό Plottier, μια περιοχή που βρίσκεται στην επαρχία της Μεντόζα.

Το άνοιγμα των φτερών των δύο δειγμάτων ήταν περίπου 7 μέτρα πλάτος και 9 μέτρα πλάτος, αντίστοιχα, δηλαδή είχαν μήκος όσο ένα λεωφορείο. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για azhdarchids, μια οικογένεια πτερόσαυρων που έζησε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, περίπου 146 εκατομμύρια έως 66 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο επικεφαλής της αποστολής των παλαιοντολόγων, Leonardo Ortiz δήλωσε ότι λόγω των πρωτόγνωρων χαρακτηριστικών του απολιθώματος έκριναν πως έπρεπε να δοθεί ένα εντελώς νέο όνομα στο συγκεκριμένο είδος πτερόσαυρου και έτσι το ονόμασαν "ThanatosDrakon amaru" από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων "Δράκος" και "Θάνατος" φυσικά, ενώ το amaru μεταφράζεται σε "ιπτάμενο ερπετό" στην ιθαγενή γλώσσα του Quechan και αναφέρεται επίσης στην θεότητα των Ίνκας. 

"Τα Azhdarchids ήταν γνωστά για τα πολύ μεγάλα κρανία τους -μερικές φορές μεγαλύτερα από το σώμα τους- καθώς και για τον υπερβολικά επιμήκη λαιμό και το κοντό, στιβαρό σώμα τους", δήλωσε στο Live Science, ο Leonardo Ortiz David.  Στην επιστημονική επιθεώρησή τους αναφέρουν ότι τα τεράστια οστά του τον κατατάσσουν σε έναν από τους μεγαλύτερους πτεροσαύρους τόσο στη Νότια Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. 

Δείτε απεικονίσεις και τα ευρήματα των επιστημόνων: 

Τα απολιθώματα βρίσκονται επί του παρόντος στο Εργαστήριο και Μουσείο Δεινοσαύρων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Cuyo στη Μεντόζα. Για να βοηθήσουν στη διατήρηση των δειγμάτων, οι ειδικοί των μουσείων έφτιαξαν εκμαγεία των διαφορετικών απολιθωμάτων σε κλίμακα 1 προς 1, τα οποία εκτίθενται στο μουσείο.

Tags: