Το Starliner της Boeing κατάφερε να μπει σε τροχιά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλά όχι χωρίς προβλήματα
20 Μαΐου 2022 09:51
Το Starliner της Boeing κατάφερε να μπει σε τροχιά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τρίτη φορά ήταν και η τυχερή για το Starliner της Boeing, το οποίο κατάφερε επιτέλους να εκτοξευθεί επιτυχώς και να μπει σε τροχιά με πορεία για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Boeing βρίσκεται δυόμιση χρόνια πίσω από την SpaceX και ήθελε διακαώς να είναι επιτυχημένη αυτή η μη επανδρωμένη εκτόξευση του CST-100 Starliner, καθώς αποτελεί μία κρίσιμη δοκιμή μίας εβδομάδας που αν όλα πάνε καλά, θα επιδείξει πως η κάψουλα είναι έτοιμη να μεταφέρει ανθρώπους στο διάστημα.

Η Boeing μετρά δύο αποτυχημένες δοκιμές από το Δεκέμβριο του 2019, μία με πρόβλημα στο λογισμικό και μία με βαλβίδες καυσίμων που δε λειτουργούσαν σωστά.

Έχουμε μία καλή ώθηση στην τροχιά. Το Starliner είναι σε σταθερή, κυκλική τροχιά και σε πορεία για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ωστόσο δεν πήγαν όλα σύμφωνα με το σχέδιο. Το Starliner διαθέτει 12 κινητήρες και η ενημέρωση μετά την εκτόξευση αποκάλυψε πως δύο από αυτούς δε λειτούργησαν. Η ομάδα εδάφους όμως παραμένει αισιόδοξη και θεωρεί πως το πρόβλημα δε θα επηρεάσει την αποστολή, μιας και απέμειναν μόλις λίγες ενεργοποιήσεις κινητήρων μέχρι τον ISS. Όταν τον πλησιάσει, θα χρησιμοποιήσει μικρότερους κινητήρες για να έρθει σε θέση πρόσδεσης με το σταθμό.

Προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έγινε και ετοιμάζουμε ένα σχέδιο για να δούμε αν μπορούμε να τους κάνουμε να λειτουργήσουν ξανά. Το σύστημα σχεδιάστηκε για να έχει εναλλακτικές και λειτούργησε όπως έπρεπε. Και τώρα η ομάδα εργάζεται για να καταλάβει το λόγο για τον οποίο είχαμε αυτές τις ανωμαλίες. Το σκάφος είναι σε άριστη κατάσταση.