Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε πόλεμο με hackers

Επίσημες δηλώσεις του Προέδρου της χώρας
19 Μαΐου 2022 09:07
Η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε πόλεμο με hackers

Από τον Απρίλιο η Κόστα Ρίκα βρίσκεται υπό πολιορκία από την Conti, μία ομάδα ransomware hackers οι οποίοι έχουν παραλύσει διάφορες υπηρεσίες του κράτους. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας, Rodrigo Chaves, σε επίσημη ανακοίνωσή του δήλωσε πως η Κόστα Ρίκα βρίσκεται πλέον σε πόλεμο με τους hackers, τους οποίους χαρακτήρισε ως μία γεωπολιτική δύναμη, ενώ κάλεσε διεθνείς συμμάχους να βοηθήσουν.

Βρισκόμαστε σε πόλεμο και αυτό δεν είναι υπερβολή. Ο πόλεμος είναι ενάντια σε μία διεθνή τρομοκρατική ομάδα η οποία προφανώς έχει πράκτορες στην Κόστα Ρίκα. Υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις πως άνθρωποι μέσα στη χώρα συνεργάζονται με τους Conti.

Σε ανακοινώσεις της, η ομάδα Conti έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσω κυβερνοεπιθέσεων, προτρέποντας τους πολίτες της χώρας να πιέσουν την κυβέρνησή τους να πληρώσει τα λύτρα του ransomware τα οποία ανέρχονται στο ποσό των $20 εκατομμυρίων.

Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή $10 εκατομμυρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του επικεφαλής της ομάδας και $5 εκατομμύρια για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη οποιουδήποτε μέλους της ομάδας.

Είμαστε στο σημείο όπου σήμερα αυτά τα ransomware groups κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, οπότε η ικανότητα να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δίκτυα περιορίζεται μόνο από τη δική τους επιθυμία. Μήνα με το μήνα, όλο και περισσότερες τέτοιες ομάδες αναδύονται. Αυτό είναι ένα δραστικά αυξανόμενο πρόβλημα. – Jon Miller, CEO Halcyon

Έως τώρα έχουν χτυπηθεί 27 κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, αποτρέποντας τη συλλογή φόρων με συμβατικούς τρόπους. Η κυβέρνηση δεν έχει πληρώσει ακόμα τα λύτρα που ζητούν οι hackers και άλλες κυβερνήσεις παρακολουθούν στενά την κατάσταση ελπίζοντας να αποφύγουν μία παρόμοια μοίρα.