Εξωγήινη πέτρα από την Αίγυπτο είναι η πρώτη απόδειξη σπάνιας σουπερνόβα

Τι έδειξε η χημική ανάλυση;
18 Μαΐου 2022 09:52
Εξωγήινη πέτρα από την Αίγυπτο είναι η πρώτη απόδειξη σπάνιας σουπερνόβα

Οι σουπερνόβα τύπου la (ένα άλφα) είναι ένα από τα πιο ενεργητικά συμβάντα στο σύμπαν και λαμβάνουν χώρα όταν ένας λευκός νάνος “καταβροχθίζει” ένα άλλο άστρο. Τώρα, επιστήμονες πιστεύουν πως βρήκαν την πρώτη απόδειξη για ένα τέτοιο γεγονός στη Γη. Ο λόγος για την εξωγήινη πέτρα Υπατία η οποία βρέθηκε στην Αίγυπτο το 1996.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, σκόνη και αέρια που παράχθηκαν από την έκρηξη της σουπερνόβα συμπυκνώθηκαν και σχημάτισαν ένα στερεό σώμα από το οποίο προήλθε η Υπατία, φτάνοντας στο Ηλιακό σύστημα.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως πιάσαμε μία la σουπερνόβα στα πράσα, επειδή τα άτομα των αερίων από την έκρηξη συλλήφθηκαν από τη γύρω σκόνη η οποία τελικά σχημάτισε το γονικό σώμα της Υπατίας. – Jan Kramers, γεωχημικός του University of Johannesburg

Οι ερευνητές μελέτησαν με μη επεμβατικές τεχνικές χημικής ανάλυσης της πέτρα, αποκαλύπτοντας ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα χρωμίου, μαγγανίου και πυριτίου, υποδεικνύοντας πως η πέτρα δε σχηματίστηκε στο εσωτερικό Ηλιακό σύστημα. Παρατήρησαν επίσης υψηλά επίπεδα σιδήρου, φώσφορου, βαναδίου, χαλκού και θείου, ξεχωρίζοντας το αντικείμενο από οτιδήποτε άλλο στη διαστημική γειτονιά μας, όχι μόνο στο Ηλιακό σύστημα αλλά και τη γειτονιά του γαλαξία μας. Τα επίπεδα σιδήρου απέκλεισαν επίσης την πιθανότητα σχηματισμού από τύπου ll σουπερνόβα.

Αν η υπόθεσή μας είναι σωστή, η Υπατία είναι η πρώτη απτή απόδειξη στη Γη μίας έκρηξης σουπερνόβα τύπου la. Εξίσου σημαντικό είναι πως δείχνει μία μοναδική ανώμαλη αναλογία διαστημικής σκόνης από το βαθύ διάστημα η οποία μπορεί να ενσωματωθεί στο αστρικό νέφος μέσα στο οποίο σχηματίστηκε το Ηλιακό σύστημα, χωρίς να ανακατευτεί με άλλα στοιχεία.

Από τα 15 χημικά στοιχεία που αναλύθηκαν, πολλά ταιριάζουν με αυτά που θα αναμέναμε από ένα αντικείμενο που προήλθε από μία έκρηξη λευκού νάνου. Ωστόσο υπάρχουν και 6 στοιχεία τα οποία δεν ταιριάζουν με τα μοντέλα έκρηξης la και οι ερευνητές πιστεύουν πως υπάρχει κάτι στο παρελθόν της σουπερνόβα που μπορεί να το εξηγήσει αυτό.

Εφόσον ένας λευκός νάνος σχηματίζεται από έναν ερυθρό γίγαντα που πεθαίνει, η Υπατία θα μπορούσε να κληρονομήσει αυτές τις αναλογίες των έξι στοιχείων από τον ερυθρό γίγαντα. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε λευκούς νάνους σε άλλες έρευνες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Icarus.