Έξυπνες κάλτσες μπορούν να προστατεύσουν ανθρώπους με άνοια ή αυτισμό

Δε χρειάζονται φόρτιση
10 Μαΐου 2022 10:58
Έξυπνες κάλτσες μπορούν να προστατεύσουν ανθρώπους με άνοια ή αυτισμό

Ο Dr. Zeke Steer του Εργαστηρίου Ρομποτικής του Bristol University, δημιούργησε ένα ζευγάρι έξυπνων καλτσών οι οποίες μπορούν να αναγνωρίσουν πότε άνθρωποι που υποφέρουν από άνοια ή άνθρωποι που είναι στο φάσμα του αυτισμού νιώθουν αγχωμένοι. Έχοντας προσωπική εμπειρία με την άνοια της γιαγιάς του, αναζήτησε λύση. Οι κάλτσες ανιχνεύουν τον καρδιακό παλμό, τα επίπεδα ιδρώτα και την κίνηση του ατόμου, επιτρέποντας σε αυτούς που τους φροντίζουν να επέμβουν πριν κλιμακωθεί η κατάσταση.

Οι κάλτσες δε διαφέρουν οπτικά και αισθητικά από τις κανονικές κάλτσες, πλένονται στο πλυντήριο και δε χρειάζονται φόρτιση. Παρέχουν μία διαρκή ροή δεδομένων στους φροντιστές, οι οποίοι μπορούν να έχουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτά μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τους.

Το πόδι είναι ένα πολύ καλό σημείο για να συγκεντρώσεις δεδομένα για το στρες και οι κάλτσες είναι κάτι γνώριμο που οι άνθρωποι φορούν κάθε μέρα. Οι κάλτσες μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο αυτούς με άνοια και αυτισμό, αλλά και αυτούς που τους φροντίζουν.

Το project χρηματοδοτείται από την Alzheimer Society, η οποία τονίζει πως θα υπάρχουν 1.6 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2040. Προς το παρόν δοκιμάζονται σε ασθενείς με άνοια τελευταίων σταδίων σε οίκους ευγηρίας και αναμένεται να διατεθούν προς πώληση την επόμενη χρονιά με την επωνυμία Milbotix.