Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στον Άρη καταγράφηκαν στη "σκιώδη ζώνη"

Νέα δεδομένα από το InSight
09 Μαΐου 2022 09:53
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί στον Άρη καταγράφηκαν στη "σκιώδη ζώνη"

Το InSight lander μελετά τους σεισμούς του Άρη από το 2019 και τώρα μάθαμε για δύο από τους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί. Ο σεισμός S0976a μεγέθους 4.2 της κλίμακας Ρίχτερ έλαβε χώρα στις 25 Αυγούστου 2021 και ο S1000a μεγέθους 4.2 Ρίχτερ έλαβε χώρα μετά από 24 μέρες. Πρόκειται για σεισμούς πέντε φορές ισχυρότερους από οποιονδήποτε καταγεγραμμένο σεισμό, αλλά το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η προέλευσή τους.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν το επίκεντρο στη “σκιώδη ζώνη” του Άρη, την αντίθετη πλευρά του πλανήτη από εκεί που βρίσκεται το InSight. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που το lander καταφέρνει να εντοπίσει σεισμούς από τόσο τεράστια απόσταση.

Δεν είναι μόνο οι μεγαλύτεροι, αλλά και οι πιο μακρινοί με τεράστια διαφορά. Ο S1000a έχει ένα εύρος και διάρκεια που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτα γεγονότα στη σεισμική ιστορία του Άρη.

Ο σεισμός S1000a κράτησε για 94 ολόκληρα λεπτά και συνέβη κοντά στην επιφάνεια, ενώ ο S0976a μοιάζει με αρκετούς σεισμούς που εντοπίσαμε στο Cerberus Fossae, μία περιοχή με πολλές ρωγμές που φτάνουν τα 50 χιλιόμετρα σε βάθος.

Το ακριβές επίκεντρο το S1000a δεν εντοπίστηκε αλλά το επίκεντρο του S0976a εντοπίστηκε στο τεράστιο δίκτυο φαραγγιών Valles Marineris.

Η περιοχή αυτή του Άρη ονομάζεται “σκιώδης ζώνη” και το InSight δεν μπορεί να εντοπίσει τα P και S σεισμικά κύματα απευθείας.

Η καταγραφή αυτών των περιστατικών στη σκιώδη ζώνη είναι μία πραγματική εξέλιξη στην κατανόηση του Άρη. Πριν από αυτά τα δύο γεγονότα, η πλειοψηφία της σεισμικότητας προερχόταν από έως 40 μοίρες απόσταση από το InSight. Όντας στη σκιώδη ζώνη, η ενέργεια διασχίζει μέρη του Άρη που δε μπορούσαμε να καταγράψουμε σεισμολογικά στο παρελθόν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Seismic Record.