Νέο χρονοδιάγραμμα για τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Προ των πυλών τα νέα μέτρα
09 Μαΐου 2022 09:25
Νέο χρονοδιάγραμμα για τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να πάρει αυστηρά μέτρα για τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως το Meta, η Apple και η Microsoft, μέσα από το Digital Services Act (DSA). Αυτό αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στο διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και θα επιβάλει στις εταιρίες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες στις πλατφόρμες τους. Μεταξύ άλλων, οι νέες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την ταχύτερη αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, καθώς και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Συγχρόνως, στα σκαριά βρίσκεται και το Digital Markets Act (DMA). Συνοπτικά, αυτός ο ευρωπαϊκός κανονισμός που βρίσκεται υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εξασφαλίσει υψηλότερο βαθμό ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές ψηφιακές αγορές, εμποδίζοντας τις μεγάλες εταιρείες από το να κάνουν κατάχρηση της ισχύος τους και επιτρέποντας σε νέους παίκτες να εισέλθουν στην αγορά. Οι κανόνες αυτοί θα επηρεάσουν εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Πρακτικά στο στόχαστρο βάζει τις λεγόμενες 'Big Tech' εταιρίες, οι οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως και 10% των εσόδων τους, εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τους κανόνες του DMA.

Αρχικά, η Margrethe Vestager, Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε δηλώσει πως οι κανονισμοί που προβλέπει το DMA μπορεί να εφαρμοστούν μέχρι και φέτος τον Οκτώβριο. Τελικά, φαίνεται πως τα πλάνα αυτά έχουν αλλάξει και η Ένωση έχει πλέον ένα νέο χρονοδιάγραμμα. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της διάσκεψης του Διεθνές Δικτύου Ανταγωνισμού που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, η Vestager αποκάλυψε πως ο στόχος είναι πλέον η επιβολή του DMA να γίνει την άνοιξη του 2023.

Το DMA θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη άνοιξη και ετοιμαζόμαστε για την άμεση επιβολή του μόλις έρθουν οι πρώτες ειδοποιήσεις.

Το DMA χρειάζεται ακόμη τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αν πράγματι εφαρμοστεί αναμένεται και αυτό με τη σειρά του να φέρει σημαντικές εξελίξεις και πιθανότατα διαμάχες μεταξύ της Ένωσης και των Big Tech.