Η στέρηση ύπνου αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους άλλους

Με αρνητικό τρόπο
07 Μαΐου 2022 09:53
Η στέρηση ύπνου αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τους άλλους

Η στέρηση ύπνου έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά μία νέα μελέτη επικεντρώνεται στον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε άλλους ανθρώπους. Μελετώντας 45 συμμετέχοντες οι οποίοι πέρασαν μία νύχτα χωρίς ύπνο και μετά από μία εβδομάδα την ίδια ομάδα με 8 ώρες ύπνου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εξοπλισμό που κατέγραφε το βλέμμα των ανθρώπων το επόμενο πρωινό.

Τους έδειξαν λοιπόν διαφορετικές εκφράσεις προσώπων, νευριασμένες, χαρούμενες, φοβισμένες και ουδέτερες, ενώ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν και το πόσο ελκυστικά, έμπιστα και υγιή τους φαίνονταν τα πρόσωπα που έβλεπαν.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως όταν είχαν στερηθεί τον ύπνο, οι συμμετέχοντες ξόδευαν λιγότερο χρόνο ανάλυσης ενός προσώπου, ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάλυση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεών μας και των σχέσεων μας.

Αφού οι εκφράσεις προσώπου είναι σημαντικές για να αντιληφθούμε τη συναισθηματική κατάσταση άλλων, ο μικρότερος χρόνος ανάλυσης των προσώπων μετά από στέρηση ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων. Το γεγονός πως αυτοί που στερήθηκαν τον ύπνο αξιολόγησαν τα νευριασμένα πρόσωπα ως αναξιόπιστα και τα υγιή και ουδέτερα πρόσωπα ως λιγότερο ελκυστικά δείχνει πως η απώλεια ύπνου σχετίζεται με αρνητικές εντυπώσεις για τους άλλους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερο κίνητρο να αλληλεπιδράσουμε κοινωνικά.

Μπορεί να ακούγεται λογικό πως η έλλειψη ύπνου να μας κάνει διστακτικούς στο να αλληλεπιδράσουμε με άλλους, αλλά η μελέτη προσθέτει σημαντικά στοιχεία. Οι αρνητικές κοινωνικές εντυπώσεις ανθρώπων μετά από στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση αυτών που πλήττονται από προβλήματα ύπνου. Επιπλέον, αυτοί με προβλήματα ύπνου ίσως να έχουν ένα μειονέκτημα στη σωστή κρίση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων, δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature and Science of Sleep.

Tags: