Εντοπίστηκε υπερσπάνιο πάλσαρ "Μαύρη Χήρα" που καταβροχθίζει άστρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόλις 3.000 έτη φωτός μακριά
05 Μαΐου 2022 11:29
Εντοπίστηκε υπερσπάνιο πάλσαρ "Μαύρη Χήρα" που καταβροχθίζει άστρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τα εντυπωσιακά και παράξενα φαινόμενα του σύμπαντος, ξεχωρίζουν τα πάλσαρ “Μαύρες Χήρες”, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια καθώς έχουμε εντοπίσει μόλις μία δεκάδα στα γαλαξία μας. Ένα όμως που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι από τα πιο ακραία και σίγουρα από τα πιο παράξενα. Το δυαδικό σύστημα ZTFJ1406+1222 έχει τη μικρότερη τροχιακή περίοδο που έχουμε δει με το άστρο που περιφέρεται γύρω από το πάλσαρ να ολοκληρώνει μία τροχιά κάθε 62 λεπτά. Μάλιστα στο σύστημα εντοπίστηκε και ένα μακρινό τρίτο άστρο που χρειάζεται 12.000 χρόνια για μία περιφορά γύρω από τα άλλα δύο.

Το σύστημα είναι πραγματικά μοναδικό όσον αφορά τις μαύρες χήρες, επειδή το βρήκαμε στο φάσμα του ορατού φωτός και εξαιτίας του τρίτου άστρου, ενώ είμαστε σίγουροι πως προήλθε από το γαλαξιακό κέντρο.

Το πάλσαρ βρίσκεται μόλις 3.000 έτη φωτός από τη Γη και φαίνεται πως καταβροχθίζει το κοντινό του άστρο.

Τα συστήματα μαύρων χηρών εντοπίζονταν έως τώρα στο φάσμα της υψηλής ακτινοβολίας, γάμα ή Χ, ωστόσο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική χρησιμοποιώντας την τεράστια διαφορά θερμοκρασίας της πλευράς του άστρου που είναι στραμμένη προς το άστρο και της “σκοτεινής” του για να το εντοπίσουν στο φάσμα του ορατού φωτός.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ύπαρξη του τρίτου άστρου, αφού κάτι τέτοιο ήταν έως τώρα ανήκουστο για ένα πάλσαρ μαύρη χήρα.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο σενάριο γένεσης. Το σύστημα μάλλον κινείται στον Milky Way πολύ περισσότερο από ότι υπάρχει ο Ήλιος μας. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν καταλαβαίνουμε. Αλλά τώρα έχουμε ένα νέο τρόπο να κοιτάμε αυτά τα συστήματα στον ουρανό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.