Σμήνος drone πετάει σε πυκνό δάσος αυτόνομα χωρίς συγκρούσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Θυμίζουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας
05 Μαΐου 2022 10:01
Σμήνος drone πετάει σε πυκνό δάσος αυτόνομα χωρίς συγκρούσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες του Zhejiang University της Κίνας κατάφεραν να φέρουν στην πραγματικότητα σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου σμήνη από drones πετούν αυτόνομα σε περίπλοκο περιβάλλον αποφεύγοντας όλα τα εμπόδια. Ένα σμήνος 10 drones λοιπόν, κατάφερε να πλοηγηθεί αυτόνομα σε ένα πυκνό δάσος από μπαμπού, χωρίς να συγκρουστεί σε δέντρα, κλαδιά, θάμνους ή ακόμα και μεταξύ τους.

Εδώ κάναμε ένα βήμα στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά που ένα σμήνος drone πετά επιτυχώς σε εξωτερικό, μη δομημένο περιβάλλον.

Οι εφαρμογές είναι άπειρες, από εναέρια χαρτογράφηση έως αποστολές διάσωσης. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί αρκετά έτσι ώστε τα drones να μπορούν να προσαρμοστούν σε νέο περιβάλλον και συνθήκες χωρίς να συγκρούονται. Ενσωματώνουν κάμερες βάθους, αισθητήρες υψομέτρου και μονάδα υπολογισμών. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους όμως είναι ο έξυπνος αλγόριθμός που ανέπτυξαν οι ερευνητές ο οποίος συνδυάζει την αποφυγή εμποδίων, την απόδοση της πτήσης και το συντονισμό του σμήνους. Έτσι, τα drones δε βασίζονται σε εξωτερικές υποδομές όπως GPS.

Μπορούν για παράδειγμα να  αναπτυχθούν σε μία περιοχή που έχει καταστραφεί από κάποιο σεισμό ή τσουνάμι, να επιθεωρήσουν τις ζημιές ή ακόμα και να εντοπίσουν αγνοούμενους. Και η ιδιότητα του σμήνους θα τους επιτρέψει να καλύψουν πολύ μεγαλύτερη περιοχή σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν για να σηκώσουν και να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.

Ωστόσο υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον για στρατιωτικές εφαρμογές ολοένα και αυξάνεται.

Η στρατιωτική έρευνα δεν κοινοποιείται ανοιχτά στον κόσμο και έτσι είναι δύσκολο να φανταστούμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.

Το πείραμα περιλάμβανε πλοήγηση στο πυκνό δάσος, αποφυγή άλλων drones σε μικρό χώρο και παρακολούθηση ενός ανθρώπου. Η πρόκληση είναι να ισορροπήσουν τις απαιτήσεις για μικρά και ελαφριά drones αλλά με υψηλή υπολογιστική ισχύ. Οι ερευνητές θεωρούν πως είμαστε μόλις λίγα χρόνια μακριά από το να δούμε τέτοιου είδους drones στην πραγματικότητα, ενώ θα χρειαστούν και πειράματα σε δυναμικό περιβάλλον όπως αυτό μιας πόλης με κινούμενους ανθρώπους και οχήματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Robotics.

Tags: