Τα "παντοτινά χημικά" συγκεντρώνονται στο συκώτι μας προκαλώντας βλάβες

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον κίνδυνο των PFAS
03 Μαΐου 2022 11:10
Τα "παντοτινά χημικά" συγκεντρώνονται στο συκώτι μας προκαλώντας βλάβες

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, γνωστές ως PFAS, περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 συνθετικές χημικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην κατασκευαστικές διεργασίες, κυρίως στα πλαστικά προϊόντα ή τα καλλυντικά. Δε διασπώνται εύκολα και πλέον τα βρίσκουμε σχεδόν παντού στο περιβάλλον και για αυτό το λόγο έχουν κερδίσει το προσωνύμιο “παντοτινά χημικά”.

Πλέον, ανιχνεύσιμες ποσότητες PFAS βρίσκονται σε άνθρωπο και ζώα, αλλά δυστυχώς δεν είναι ακίνδυνα. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα PFAS συγκεντρώνονται στο συκώτι ανθρώπων και τρωκτικών, συμβάλλοντας στη δημιουργία λίπους (NAFLD) ή καλύτερα σε μη αλκοολική λιπώδη διήθηση. Επηρεάζουν επίσης τις ορμόνες του σώματος αυξάνοντας το ρίσκο για την υγεία μας.

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 100 έρευνες και βρήκαν ένα σύνδεσμο μεταξύ υψηλών επιπέδων PFAS στο σώμα και υψηλών επιπέδων ενός ενζύμου (ALT) που παράγει το συκώτι όταν δυσλειτουργεί.

Το κύριο συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι τα αποδεικτικά στοιχεία πως η έκθεση σε PFAS συνδέεται με ζημιά στο συκώτι. Αυτά τα ευρήματα προστίθενται στις αυξανόμενες αποδείξεις πως τα PFAS χημικά παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη πολλαπλών ασθενειών. – Sarah Rock, Keck School of Medicine

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει όντως παρατηρηθεί μία αύξηση περιπτώσεων NAFLD σε όλο τον κόσμο, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές λένε πως θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να απομονωθεί η περίπλοκη φύση της έκθεσης του συκωτιού σε PFAS, αλλά τουλάχιστον τώρα ξέρουμε πως παίζουν έναν αρνητικό ρόλο και πως κάτι πρέπει να γίνει σχετικά με αυτό.

Αποδείξεις από τη μελέτη αυτή για τη ζημιά στο συκώτι, μαζί με την έρευνα πολλών άλλων επιστημόνων που μελετούν την έκθεση σε PFAS και την πρόκληση ασθενειών από αυτό, υποδεικνύουν πως πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα, όχι μόνο για να αποκλείσουμε τη χρήση PFAS χημικών, αλλά και για τα αφαιρέσουμε από το περιβάλλον.