Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική ανακοίνωσαν τη «Διακήρυξη για το μέλλον του Διαδικτύου»

Δίνουν τα χέρια μαζί με άλλες 32 χώρες
01 Μαΐου 2022 11:44
Ευρωπαϊκή Ένωση και Αμερική ανακοίνωσαν τη «Διακήρυξη για το μέλλον του Διαδικτύου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, καθώς και άλλες 32 χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν τη «Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες που υπέγραψαν την εν λόγω διακήρυξη υποστηρίζουν ένα ανοικτό, ελεύθερο, παγκόσμιο, διαλειτουργικό, αξιόπιστο και ασφαλές μέλλον για το Διαδίκτυο και επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και σε ολόκληρο τον ψηφιακό κόσμο. Μεταξύ άλλων η διακήρυξη περιγράφει στόχους όπως το να παραμείνει το διαδίκτυο οικονομικά προσιτό και ουδέτερο, καθώς και το να διαγράφεται άμεσα περιεχόμενου που θεωρείται παράνομο, αλλά χωρίς να περιορίζεται η ελεύθερη έκφραση.

Μιλώντας σχετικά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε:

Το Διαδίκτυο ενώνει την ανθρωπότητα, με τρόπο ανεπανάληπτο στην ιστορία. Σήμερα, για πρώτη φορά, χώρες που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις από όλο τον κόσμο, διαμορφώνουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον του Διαδικτύου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αξίες που ενστερνιζόμαστε εκτός διαδικτύου προστατεύονται και στο διαδίκτυο, ότι το διαδίκτυο είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον για όλους, και να διασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο εξυπηρετεί την ατομική μας ελευθερία. Επειδή το μέλλον του Διαδικτύου είναι επίσης το μέλλον της δημοκρατίας, της ανθρωπότητας.

Συγχρόνως, η επίσημη ανακοίνωση της ΕΕ τονίζει:

Τα μέλη της συμμαχίας δηλώνουν ότι το διαδίκτυο πρέπει να ενισχύει τις βασικές δημοκρατικές αρχές, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αποτυπώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι εταίροι κοινοποίησαν το όραμά τους για το διαδίκτυο, το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα ενιαίο, αποκεντρωμένο δίκτυο δικτύων, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες θα χρησιμοποιούνται με αξιόπιστο τρόπο, αποφεύγοντας τις αθέμιτες διακρίσεις μεταξύ των ατόμων και ευνοώντας τον θεμιτό ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της παρούσας Διακήρυξης, οι εταίροι εκφράζουν επίσης τις έντονες ανησυχίες τους για την καταστολή των διαδικτυακών ελευθεριών από ορισμένες αυταρχικές κυβερνήσεις, για τη χρήση ψηφιακών εργαλείων με στόχο την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τον αυξανόμενο αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων, για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης και την υπερβολική συγκέντρωση οικονομικής ισχύος. Δεσμεύονται να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων και κινδύνων. Συμμερίζονται επίσης το όραμα ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη συνδεσιμότητα, τη δημοκρατία, την ειρήνη, το κράτος δικαίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για την ιστορία, οι αρχές που περιγράφονται από τη διακήρυξη συμβαδίζουν με τα άλλα βήματα που έχει κάνει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR) και το Digital Services Act (DSA).

Όσον αφορά τη δεύτερη νομοθεσία, αυτή οριστικοποιήθηκε πρόσφατα και θα επιβάλει στις εταιρίες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες στις πλατφόρμες τους. Μεταξύ άλλων, οι νέες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την ταχύτερη αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, καθώς και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Μάλιστα, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει το DSA είναι η υποχρέωση των εταιριών, όπως το Google, να αποκαλύψουν και να εξηγήσουν στους χρήστες και στους ερευνητές πως ακριβώς δουλεύουν οι αλγόριθμοί τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.