Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τον Elon Musk

Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter
26 Απριλίου 2022 17:52
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί τον Elon Musk

Πριν μερικές ώρες, ο Elon Musk ταρακούνησε για τα καλά τον τεχνολογικό κόσμο, αφού έγινε γνωστό πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter έδωσε το πράσινο φως για την εξαγορά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένας από τους βασικούς στόχους του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη -όπως δηλώνει ο ίδιος- είναι η ελευθερία του λόγου, κάτι που πιστεύει ότι η πλατφόρμα δεν επιτρέπει με την τωρινή της μορφή. Ωστόσο, η πιο ελεύθερη μορφή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως είναι αντίθετη με τα πλάνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Thierry Breton, έσπευσε να προειδοποιήσει τον επικεφαλής της Tesla και της SpaceX.

Αναλυτικότερα, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο The Financial Times, ο Breton τόνισε πως το Twitter θα εξακολουθεί να υπόκειται στους κανονισμούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νέου Digital Services Act, για το οποίο σας ενημερώσαμε πρόσφατα. Ο Breton επισήμανε πως ο Musk είναι «ευπρόσδεκτος», ωστόσο «υπάρχουν κανόνες» που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Να σας υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως το Digital Services Act (DSA) θα επιβάλει στις εταιρίες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτάται από τους χρήστες στις πλατφόρμες τους. Μεταξύ άλλων, οι νέες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν την ταχύτερη αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, καθώς και τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Όσες εταιρίες δε συμμορφωθούν θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορούν να αγγίξουν μέχρι και το 6% των ετήσιων εσόδων τους, ενώ θα απειλούνται μέχρι και με καθολική απαγόρευση στις χώρες της EE.

Το κατά πόσο συμβαδίζει η φιλοσοφία του Musk, ο οποίος δήλωσε πως είναι «απόλυτος» όσον αφορά την ελευθερία του λόγου, με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν περιορισμούς για to περιεχόμενο που θεωρείται παραπληροφόρηση, μένει να το δούμε. Για την ιστορία, παρόμοιοι κανονισμοί υπάρχουν και για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.