Η Ρωσία ετοιμάζει δικά της chips – Αυτός είναι ο τεχνολογικός στόχος της μέχρι το 2030

Ο οποίος δε μοιάζει ιδιαίτερα φιλόδοξος
18 Απριλίου 2022 09:42
Η Ρωσία ετοιμάζει δικά της chips – Αυτός είναι ο τεχνολογικός στόχος της μέχρι το 2030

Εξαιτίας των μέτρων και των κυρώσεων της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία, η χώρα ετοιμάζεται τώρα να «αναστήσει» την προβληματική της βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών, αφού δε μπορεί να προμηθευτεί επεξεργαστές και άλλα chips από τους συνήθεις προμηθευτές.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει ετοιμάσει ένα νέο πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, με στόχο να φτάσει τεχνολογικά στα 28nm μέχρι το 2030. Βέβαια, τα σχέδια αυτά δε μοιάζουν και ιδιαίτερα φιλόδοξα, αφού για παράδειγμα η Ταϊβανέζικη TSMC που συνεργάζεται με διάφορες αμερικανικές εταιρίες, όπως η AMD, Apple και η Nvidia, εκτιμά πως θα μπορεί να κατασκευάζει chips με λιθογραφία 2 νανομέτρων μέχρι το 2026.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει αναπτύξει μια προκαταρκτική έκδοση του νέου της σχεδίου ανάπτυξης για την επιστήμη της μικροηλεκτρονικής, το οποίο απαιτεί επενδύσεις περίπου 3,19 τρισεκατομμυρίων ₽ ή 38,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Τα χρήματα θα δαπανηθούν για την ανάπτυξη τοπικών τεχνολογιών παραγωγής ημιαγωγών και για τον σχεδιασμό εγχώριων chips, για την κατασκευή datacenter υποδομών, καθώς και για την εκπαίδευση τοπικών ταλέντων.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την κατασκευή ημιαγωγών, η χώρα σχεδιάζει να δαπανήσει 420 δισεκατομμύρια ₽ ή 5 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες τεχνολογίες κατασκευής και ανάπτυξης. Ένας από τους βραχυπρόθεσμους στόχους είναι να επιτευχθεί η τοπική παραγωγή επεξεργαστών με χρήση τεχνολογίας 90 nm μέχρι το τέλος του 2022. Ένας πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να καθιερωθεί η παραγωγή χρησιμοποιώντας λιθογραφία των 28nm έως το 2030. Συγκριτικά, η TSMC είχε φτάσει στα 28nm από το 2011.

Για την ιστορία, η Ρωσία τα πήγαινε πάντα καλά με την ανάπτυξη λογισμικού και υπηρεσιών, αλλά δεν είχε καταφέρει να γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία στον τομέα της σχεδίασης και της κατασκευής chips. Τώρα, σύμφωνα με το νέο της πλάνο, η χώρα θέλει όλα της τα ‘ψηφιακά αντικείμενα’ να παράγονται τοπικά μέχρι το 2024, εισάγοντας ότι δε μπορεί να κατασκευάσει η ίδια από την Κίνα.

Tags: