Μία "νεκρή" ηλιακή κηλίδα εξερράγη και μία μπάλα πλάσματος έρχεται στη Γη (ΕΙΚΟΝΑ)

Ετοιμαστείτε για ορατό σέλας πολύ πιο νότια
12 Απριλίου 2022 09:46
Μία "νεκρή" ηλιακή κηλίδα εξερράγη και μία μπάλα πλάσματος έρχεται στη Γη (ΕΙΚΟΝΑ)

Μία μπάλα πλάσματος έχει εκτοξευτεί από τον Ήλιο χτες και κατευθύνεται προς τη Γη. Το “πτώμα” μίας ηλιακής κηλίδας όπως την χαρακτήρισε το SpaceWeather.com, εξερράγη τη Δευτέρα προκαλώντας μία τεράστια εκτόξευση ακτινοβολίας και ηλιακού υλικού προς την κατεύθυνση της Γης και αναμένεται να φτάσει εδώ μεθαύριο Πέμπτη 14 Απριλίου. Την έκρηξη κατέγραψαν δορυφόροι και μπορείτε να τη δείτε παρακάτω.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι οι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου και μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως μήνες. Η “νεκρή” κηλίδα είναι ένα κομμάτι ηλιακής επιφάνειας που έχει διαλυθεί από τη συναγωγή θερμότητας του Ήλιου και έχει χάσει τις μαγνητικές της ιδιότητες. Μερικές φορές αυτές οι κηλίδες μπορεί να επανεκκινηθούν με περισσότερο μαγνητισμό στην ίδια περιοχή.

Η κηλίδα AR2987 λοιπόν εκτόξευσε μία ηλιακή έκλαμψη τύπου Γ, κάτι το οποίο συμβαίνει όταν τα μαγνητικά πεδία και το πλάσμα πάνω από την κηλίδα καταρρέουν λόγω της πίεσης εκτοξεύοντας το υλικό προς το διάστημα. Όταν το πλάσμα φτάσει στη Γη αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο μας παράγοντας σέλας στον ουρανό.

Η συγκεκριμένη έκρηξη αναμένεται να δημιουργήσει μία γεωμαγνητική καταιγίδα τύπου G2 στις 14 Απριλίου, επηρεάζοντας ίσως λειτουργίες δορυφόρων και τη λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου. Επιπλέον, το σέλας θα είναι ορατό σε πιο νότιες περιοχές από αυτό που έχουμε συνηθίσει, ίσως ακόμα και στη Γαλλία ή τη βόρεια Ιταλία.

Ο Ήλιος αναμένεται να φτάσει στο μέγιστο της δραστηριότητάς του το 2025, με τον αριθμό των κηλίδων και των ηλιακών καταιγίδων να αυξάνονται μέχρι τότε.