Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που πέθανε όταν ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Και έφερε το τέλος των δεινοσαύρων
11 Απριλίου 2022 10:10
Βρέθηκε απολίθωμα δεινοσαύρου που πέθανε όταν ο αστεροειδής χτύπησε τη Γη (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Επιστήμονες βρήκαν ένα τέλεια διατηρημένο απολίθωμα ενός ποδιού Θεσσοσαύρου, ολόκληρο, με το φολιδωτό δέρμα του, το οποίο πιστεύουν πως προέρχεται από τη μέρα που ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους χτύπησε τη Γη πριν 66 εκατομμύρια χρόνια. Το επερχόμενο ντοκιμαντέρ του BBC με αφηγητή τον περίφημο David Attenborough θα ρίξει φως σε αυτό το εύρημα στις 14 Απριλίου, ενώ τα γυρίσματα διήρκησαν τρία χρόνια. Εκεί θα παρουσιαστούν διάφορα απολιθώματα που βρέθηκαν στην τοποθεσία Tanis της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ και πέρα από το πόδι του Θεσσοσαύρου θα παρουσιαστούν δέρμα Τρικεράτοπα, ψάρια, χελώνα και ένα έμβρυο πτερόσαυρου σε αυγό.

Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για αυτήν την τοποθεσία που μας λέει τι συνέβη λεπτό προς λεπτό. Είναι σαν να το βλέπουμε να εκτυλίσσεται όπως μία ταινία. Η ακρίβεια χρόνου που μπορούμε να πετύχουμε εδώ είναι μεγαλύτερη από τα πιο τρελά μας όνειρα. Δε θα έπρεπε να υπάρχει, είναι εκπληκτικό.

Τα ευρήματα στην Tanis έχουν προκαλέσει διαμάχες και σκεπτικισμό στην κοινότητα των παλαιοντολόγων, κυρίως λόγω του επικεφαλής των δειγμάτων, Robert DePalma, ο οποίος ελέγχει πώς παρουσιάζονται τα δείγματα και δεν πρόσφερε αρχικά την έρευνα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό για peer-review. Πλέον, κάποια papers έχουν δημοσιευτεί, ωστόσο το BBC έφερε εξωτερικούς συνεργάτες για να τα επιβεβαιώσει.

Είναι από ένα είδος που δεν είχαμε αρχεία για το πώς έμοιαζε το δέρμα τους και δείχνει πως αυτό το είδος είχε πολλές φολίδες, όπως οι σαύρες. Δεν είχε φτερά όπως οι άλλοι σαρκοφάγοι δεινόσαυροι. Φαίνεται πως το πόδι του απλά αποσχίσθηκε από το σώμα του πολύ γρήγορα. Δεν υπάρχουν σημάδια ασθένειας, δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, δεν υπάρχουν σημάδια πως το πόδι δαγκώθηκε. Οπότε θεωρούμε πως αυτό το ζώο πέθανε λίγο-πολύ ακαριαία.

Η ομάδα της Tanis θεωρεί πως ο δεινόσαυρος σκοτώθηκε την ίδια μέρα της πρόσκρουσης, ως απευθείας επίπτωση του κατακλυσμού που επέφερε αυτή. Η σύγκρουση μπορεί να συνέβη 3.000 χιλιόμετρα μακριά, αλλά η ενέργεια που μεταφέρθηκε είναι εμφανής στην Tanis. Τα απομεινάρια ζώων και φυτών έχουν γίνει ένα από το νερό του ποταμού που εκτοξεύτηκε με δύναμη και οι θαλάσσιοι οργανισμοί έχουν αναμιχθεί με πλάσματα της στεριάς, ενώ ψάρια έχουν σωματίδια λιωμένου βράχου στα βράγχια τους.