Η Ελλάδα εγκαινίασε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο διπλής όψης στην Ευρώπη

Ισχύος 204 MW και έκτασης 4.500 στρεμμάτων
10 Απριλίου 2022 11:22
Η Ελλάδα εγκαινίασε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο διπλής όψης στην Ευρώπη

Πριν μερικές ώρες εγκαινιάστηκε το τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια στην Κοζάνη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διπλής όψης στην Ευρώπη.

Το εν λόγω πάρκο εκτείνεται σε μια τεράστια ορεινή περιοχή 4.500 στρεμμάτων σε υψόμετρο μεταξύ των 920 και 1.050 μέτρων λίγο μετά το χωριό Λιβερά και είναι ικανό να παράξει ηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 120MW.

Όσον αφορά την ετήσια παραγωγή ρεύματος, αυτή αγγίζει τις 330 γιγαβατώρες ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να τροφοδοτούν περίπου 75.000 νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί πως το πάρκο έχει κατασκευαστεί με φωτοβολταϊκά διπλής όψεως. Αυτό σχετίζεται με τα πλαίσια που χρησιμοποιήθηκαν και έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται και την ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται από το έδαφος. Έτσι, η συνολική απόδοσή τους αυξάνεται σημαντικά.

Δείτε την εικόνα του φωτοβολταϊκού πάρκου από τον δορυφόρο Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας:

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με μια επένδυση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να επιφέρει έσοδα από 80 έως και 100 εκατομμύρια ετησίως, αφού η χώρα μας θα εξαρτάται λιγότερο από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων. Παράλληλα, αναμένεται να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους ετησίως, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να μειωθεί το κόστος της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, καθώς η τιμή στην οποία θα πωλείται η ενέργεια στο σύστημα έχει καθοριστεί στα 57,72 ευρώ ανά MWh για τα επόμενα 20 χρόνια. Τέλος, η επένδυση αναμένεται να παρέχει εισόδημα για την τοπική αυτοδιοίκηση, τα νοικοκυριά, και τις επιχειρήσεις ύψους 600.000 ευρώ ετησίως.

Για την ιστορία, η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο της για το 2020, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 21,7% της ενεργειακής της κατανάλωσης, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 35% έως το 2030.