Το μποζόνιο W είναι αρκετά βαρύ για να "σπάσει" το Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής

Θα γραφτούν ξανά τα βιβλία της σωματιδιακής φυσικής;
10 Απριλίου 2022 10:42
Το μποζόνιο W είναι αρκετά βαρύ για να "σπάσει" το Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής

Ένα μικροσκοπικό υποατομικό σωματίδιο που ονομάζεται μποζόνιο W και είναι ένα λιγότερο γνωστό “αδερφάκι” του περίφημου σωματιδίου Χιγκς (ή σωματίδιο του Θεού), είναι τελικά βαρύτερο από αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες, αφού μπορεί να αλλάξει το Καθιερωμένο Πρότυπο της φυσικής.

Επιστήμονες από το Fermi National Accelerator Laboratory των ΗΠΑ αναλύουν τη μάζα του μποζονίου W επί δέκα χρόνια και βρήκαν πως είναι βαρύτερο από αυτό που ανέμεναν οι φυσικές θεωρίες.

Εξαρτάται τώρα από την κοινότητα των θεωρητικών φυσικών και άλλων πειραμάτων που θα ακολουθήσουν για να ρίξουμε φως σε αυτό το μυστήριο. Αν η διαφορά μεταξύ των πειραματικών δεδομένων και της αναμενόμενης τιμής οφείλεται σε κάποιου είδους νέου σωματιδίου ή υποατομικής αλληλεπίδρασης, η οποία παραμένει μία πιθανότητα, υπάρχει περίπτωση να το ανακαλύψουμε σε μελλοντικά πειράματα.

Πολλοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί στο να αμφισβητήσουμε τη “βίβλο” της σωματιδιακής φυσικής και ζητούν επιπλέον πειράματα για επιβεβαίωση των δεδομένων. Οι επιστήμονες του Fermi όμως είναι σίγουροι για τα αποτελέσματά τους.

Ο αριθμός των βελτιώσεων και των επιπλέον ελέγχων που εφαρμόσαμε στο αποτέλεσμα είναι τεράστιος. Λάβαμε υπόψιν τη βελτιωμένη κατανόησή μας για τον ανιχνευτή σωματιδίων καθώς και τις προόδους στη θεωρητική και πειραματική κατανόηση των αλληλεπιδράσεων του μποζονίου W με άλλα σωματίδια.

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε μετρήσεις μεταξύ του 1985 και 2011 και επιστήμονες πέρασαν την επόμενη δεκαετία αναλύοντας τα δεδομένα. Συνολικά, πάνω από 4.2 εκατομμύρια παρατηρήσεις του μποζονίου W συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση, τέσσερις φορές περισσότερες από προηγούμενες εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν το 2012. Σύμφωνα με την έρευνα, η ακρίβεια των μετρήσεων αγγίζει το 0.01%.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Science.