Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας, που υπήρξε λίγο μετά το Big Bang

Δεν είμαστε σίγουροι για τον τύπο του
09 Απριλίου 2022 12:46
Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας, που υπήρξε λίγο μετά το Big Bang

Η μικρή κόκκινη τελεία που βλέπετε στη φωτογραφία εξωφύλλου, είναι πλέον ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχουμε ανακαλύψει. Ονομάστηκε HD1 και υπήρξε μόλις 330 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Αν λάβουμε υπόψη και τη διαστολή του σύμπαντος, το φως του χρειάστηκε 13.5 δισεκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσει σε εμάς στη Γη. Παραμένει άγνωστό ωστόσο τι είδους γαλαξίας είναι.

Αν στον πυρήνα του έχει ένα κβάζαρ, η ανάπτυξη της μαύρης τρύπας στο κέντρο σε μία περίοδο τόσο πρώιμη για το σύμπαν, αποτελεί πρόκληση για τα τωρινά μοντέλα σχηματισμού και ανάπτυξης των μαύρων τρυπών.

Το να απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση μίας πηγής τόσο μακριά είναι δύσκολο. Είναι σαν να μαντεύεις την εθνικότητα ενός πλοίου από τη σημαία του, ενώ βρίσκεται πολύ μακριά από την ακτή μία μέρα με πυκνή ομίχλη. Ίσως να μπορέσει κάποιος να δει κάποια σχήματα και χρώματα άλλα όχι όλη τη σημαία. Στην τελική, είναι ένα μακροπρόθεσμο παιχνίδι αναλύσεων και εξαίρεσης απίθανων σεναρίων.

Για την ανακάλυψη αυτή χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα πανίσχυρα τηλεσκόπια, οπτικά και υπερύθρων, καταγράφοντας συνολικά 1.200 ώρες παρατηρήσεων και μέσα από 700.000 κοσμικά αντικείμενα.

Οι πρώτοι πληθυσμοί άστρων που σχηματίστηκαν στο σύμπαν, ήταν πολύ μεγαλύτεροι, πιο φωτεινοί και πιο καυτοί από τα σύγχρονα άστρα. Αν υποθέσουμε πως τα άστρα που παρήγαγε ο HD1 είναι από τα πρώτα ή κατηγορίας III, τότε οι ιδιότητές τους μπορεί να εξηγηθούν πιο εύκολα. Τα κατηγορίας III άστρα είναι ικανά να παράγουν περισσότερη UV ακτινοβολία από τα κανονικά άστρα, κάτι που θα εξηγούσε την ακραία υπεριώδη φωτεινότητα του HD1.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως το James Webb Space Telescope θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτόν τον αρχαίο γαλαξία.

Το paper δημοσιεύθηκε στο arXiv και έγινε δεκτό για δημοσίευση στο The Astrophysical Journal.